Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 5. 2013,
7.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 31. 5. 2013, 7.09

8 let

Brezdomstvo postaja vse večji problem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sodelujoči na včerajšnji konferenci o poti do trajne nastanitve za stanovanjsko izključene so se strinjali, da brezdomstvo postaja vse večji problem, ki pa ga je treba ustrezno reševati.

V nasprotnem primeru bo sicer vse več težav tudi na drugih področjih, tako denimo na delovnem mestu ali v izobraževanju.

Ljubljanski župan Zoran Janković je v pozdravnem nagovoru povedal, da je v pripravi sprememba zakona o neprofitnih stanovanjih, po kateri bi se "stanovanjski sklad lahko zadolžil brez poroštva lokalne skupnosti". "Če bi se sklad zadolžil v znesku do 100 milijonov evrov, bi to lahko pomenilo 1000 novih stanovanj. Tako bi bil rešen problem vsakega tretjega prosilca za neprofitno stanovanje," je dejal

Čez sto uporabnikov nočnih zavetišč V Sloveniji je bilo po raziskavi Špele Razpotnik z ljubljanske pedagoške fakultete v 2009/2010 uporabnikov nočnih zavetišč 110. Oseb, ki spijo na ulici, pa je bilo v letu 2005 približno 200. V letu 2009 je bilo zaradi prenočevanja na javnem kraju kaznovanih približno 340 ljudi, navaja.

Uporabnikov storitev dnevnih centrov in drugih programov je bilo leta 2009 približno 1600. Uporabnikov ljubljanske zdravstvene ambulante za ljudi brez zdravstvenega zavarovanja pa je bilo v letu 2010 več kot 600, v svojem prispevku, objavljenem med gradivi konference, navaja Razpotnikova.

Švicarski primer iskanja najemnih stanovanj V dopoldanskem delu konference je Annalis Dürr iz Švice predstavila fundacijo Domicil iz Züricha. Ta iskalcem najemnih stanovanj po dostopni ceni poišče stanovanje, v okviru instituta solidarnosti pri najemni pogodbi pa v primeru, ko najemnik ne plača najemnine, to poravna sama.

Dürrova je predstavila tudi stanovanjske zadruge, ki v Zürichu ljudem z manj možnostmi na stanovanjskem trgu nudijo pomoč pri nastanitvi že od sredine 19. stoletja.

Med soorganizatorji včerajšnje konference je tudi društvo za pomoč brezdomcem Kralji ulice.

Ne spreglejte