Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 1. 2011,
16.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 26. 1. 2011, 16.35

8 let

Branost tiskanih medijev v porastu, na vrhu Žurnal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska oglaševalska zbornica (SOZ) in družba Valicon sta na novinarski konferenci predstavila nove valutne podatke nacionalne raziskave branosti (NRB) za leto 2010.

"Branost tiska je glede na pretekla obdobja ponovno v vzponu, in sicer za pet odstotkov, še vedno je najbolj bran tedenski brezplačnik Žurnal," je dejal Andraž Zorko iz sveta pristopnikov k NRB. Pred pol leta prvič obrat v pozitivno smer Branost tiskanih medijev so v družbi Valicon, ki raziskavo izvaja, nakazali že pred pol leta, pravi Zorko. Pred letom dni so ugotovili, da se negativni trend umirja, pred pol leta pa so prvič po daljšem obdobju zaznali obrat v pozitivno smer. Kar dvajsetim edicijam je branost značilno zrasla, le štirim padla, pravi Zorko in dodaja, da med tistimi, ki jim je branost zrasla, najdemo edicije iz vseh kategorij glede na tip izhajanja, z izjemo dvotednikov, prevladujejo pa priloge in brezplačniki.

Med dnevniki najbolj brane Slovenske novice

Med dnevniki so najbolj brane Slovenske novice (318.000 bralcev), med prilogami Vikend (364.000). Med večdnevniki je najbolj bran Salomonov oglasnik ((54.000), med tedniki Nedeljski dnevnik (355.000), med dvotedniki Razvedrilo ((146.000), med mesečniki Ognjišče (219.000 bralcev), med dvo- in večmesečniki Naš dom (106.000 bralcev). Med brezplačniki pa je najbolj bran Žurnal (414.000 bralcev).

Med krizo več časa za branje Ob tem je Zorko izpostavil, da so s posebno raziskavo ugotovili, da gospodarska oziroma že socialna kriza v Sloveniji prispeva k temu, da imajo ljudje več časa, ki ga preživijo v večji meri doma kot nekoč, in tako več časa za branje tudi tiskanih medijev.

Več izposoj revij in časopisov Poleg tega je raziskava pokazala, da je zdaj več izposoj revij in časopisov. "Nenazadnje pa na to kažejo tudi podatki o izposoji serijskih publikacij v slovenskih knjižnicah, ki so v zadnjih dveh letih zrasli za sedem odstotkov," pravi Zorko.

Če je v nekaj letih padla branost ali prodaja tiskanih medijev, je to po Zorkovi oceni še daleč od tega, da bi lahko rekli, da tiskani mediji propadajo. Tiskani mediji, če ne drugače, bodo preživeli kot znamke prek spleta, je prepričan. Kot je tudi prepričan, da so pričujoči rezultati o NRB dober obet za naslednje leto; vsaj dokler se razmere ne bodo spremenile, bo branost tiska ostala na tej ravni.

"In to je lepa priložnost za medije, da utrdijo svojo moč, vpliv in svojo znamko na trgu," je še izpostavil Zorko.

Val 202 ostaja najbolj poslušana radijska postaja Nacionalna raziskava branosti je tudi razkrila spremembo na lestvici radijskih postaj. Radio 1 je namreč uspel z drugega mesta izriniti Prvi program Radia Slovenija, najbolj poslušana radijska postaja v Sloveniji sicer še vedno ostala Val 202.

V raziskavi, ki je zajela obdobje od 4. januarja do 30. decembra lani, je sodelovalo skoraj 7000 oseb, starih med 10 in 75 let, vključeni pa je bilo 154 tiskanih edicij.

Ne spreglejte