Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 10. 2014,
12.44

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Branimir Štrukelj

Četrtek, 2. 10. 2014, 12.44

7 let, 11 mesecev

Branimir Štrukelj opozarja: Zniževanje plač ne pride v poštev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sindikalist Branimir Štrukelj pravi, da so sindikati pripravljeni podaljšat lanski sporazum, a le za eno leto, hkrati pa napoveduje, da bodo zahtevali sprostitev napredovanj.

Vodja pogajalske skupine Konfederacije javnega sektorja in glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj pravi, da v naslednjih dneh pričakuje vladni predlog o sporazumu za področje plač, ki bi veljal tudi za leto 2015.

Štrukelj je jasen: "Na dodatno zniževanje plač ne pristajamo in o tem se sploh nismo pripravljeni pogajati." Po njegovem prepričanju so plače v javnem sektorju že na dnu in že ogrožajo učinkovitost dela v javni upravi. Kot pravi Štrukelj, je signal vlade Mira Cerarja, da bodo najverjetneje prišli z zadnjim dogovorom prejšnje vlade, ki ga je pripravil tedanji minister Gregor Virant, kljub temu pa bodo zahtevali, da sprostijo napredovanja. "To je nujno, če ne želimo popolnoma uničiti motivacije mladih strokovnjakov."

Sporazum da, a le za eno leto Kot je znano, se morajo sindikati in vlada nujno dogovoriti za novi sporazum, saj bi se v nasprotnem primeru plače javnih uslužbencev dvignile na raven iz sredine leta 2013, kar bi pomenilo, da bi morala vlada za plače nameniti dodatnih 350 milijonov evrov na leto.

"Mi smo se pripravljeni pogajati, ni pa nujno, da se bomo dogovorili," je jasen Štrukelj, ki poudarja, da vztrajajo pri varovalkah iz lanskega sporazuma, po katerem bi se takšen dogovor sprejel le za prihodnje leto. Štrukelj je sicer zadovoljen, da je minister za javno upravo Boris Koprivnikar, saj je, kot je povedal glavni tajnik sindikata šolnikov, zdajšnji minister v prejšnji vlogi večkrat poudaril, da so javni uslužbenci v panogi, kjer je delal prej, slabo plačani in preobremenjeni.

Slovenija glede na vložena sredstva na visokem sedmem mestu Štrukelj se je ob tem dotaknil tudi zaposlenih v šolstvu in izobraževanju. Kot je pojasnil, so plače slovenskih učiteljev pod povprečjem držav OECD, kljub temu pa smo po raziskavi omenjene institucije država, ki v šolstvu glede na vložena sredstva dosega visoko kakovost.

"V tem segmentu smo na zavidljivem sedmem mestu na svetu. Če bomo sredstva za šolstvo še zmanjševali, prav tako tudi plače, bomo hitro padli. In takrat bo prepozno. Trend je skrb vzbujajoč."

Ne spreglejte