Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Četrtek,
30. 6. 2016,
10.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

1

Natisni članek

Splošna bolnišnica Trbovlje osebni podatki zloraba odgovornost informacijski pooblaščenec zdravstvena inšpekcija Slovenija zdravstvo

Četrtek, 30. 6. 2016, 10.03

6 let, 6 mesecev

Bolnici "vdrli" v zdravstveni karton, odgovarjal ni nihče

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

1

medicinska sestra | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Bralka se je pred leti znašla v sodnem postopku delitve premoženja z nekdanjim partnerjem. Toda ena izmed prič je v postopku uporabila zaupne podatke iz njenega zdravstvenega kartona. Bralka je primer prijavila več organom – policiji, informacijski pooblaščenki in zdravstveni inšpekciji –, vendar do danes za zlorabo ni odgovarjal nihče.

Naša bralka (ime in dokumentacijo na njeno prošnjo hranimo v uredništvu) je bila leta 2011 hospitalizirana v Splošni bolnišnici Trbovlje. Tri leta pozneje je med pravdnim postopkom zaradi delitve premoženja s svojim nekdanjim zunajzakonskim partnerjem ugotovila, da so bili razkriti njeni osebni podatki.

Priča, ki je na predlog nekdanjega zunajzakonskega partnerja pred sodiščem pričala v postopku delitve premoženja, je namreč uporabila zaupne podatke iz njenega zdravstvenega kartona. Naša bralka je primer prijavila organom. Kljub preiskavi policistov, informacijske pooblaščenke in ugotovitam zdravstvene inšpekcije do danes ni odgovarjal nihče.

Bralka je prepričana, da so v njen zdravstveni karton vpogledali v SB Trbovlje. Sestra njenega nekdanjega partnerja, ki je bila v tistem času kot babica zaposlena v SB Trbovlje, in sestrična, ki je bila zaposlena kot zdravstvi tehnik, sta dvakrat želeli priti do podatkov iz njene zdravstvene kartoteke v Zdravstvenem domu Litija, kjer pa so jima vpogled v zdravstveno datoteko preprečili. Primer je potrdila direktorica zdravstvenega doma Jožefa Kežar, ki je dejala, da so ravnali v skladu z zakonodajo in jima vpogled preprečili, kar je potrdila tudi zdravstvena inšpekcija.

Dva javna uslužbenca vpogledala v zdravstveni karton v SB Trbovlje

V SB Trbovlje leta 2011 še ni bila nameščena programska oprema, ki bi omogočila, da se prijava v informacijski sistem po nekaj minutah neaktivnosti avtomatsko izključi.  | Foto: V SB Trbovlje leta 2011 še ni bila nameščena programska oprema, ki bi omogočila, da se prijava v informacijski sistem po nekaj minutah neaktivnosti avtomatsko izključi. Zdravstvena inšpekcija je od vodstva bolnišnice zahtevala preiskavo primera nepooblaščenega vpogleda v osebne podatke bolnika. Iz SB Trbovlje so zdravstvenemu inšpektoratu sporočili, da so vse identificirane osebe, razen dveh, opravljale vpogled v zdravstveno dokumentacijo zaradi obravnave pacienta.

"Eden je zaposlen v laboratoriju in pacientke ne pozna ter se dogodka ne spominja, vpogled pa ni bil opravljen za izvide ali posege, ampak le za naročila laboratorijskih preiskav. Drugi javni uslužbenec je podal pismen odgovor, da se dogodka ne more spominjati, da pa sicer obstaja možnost, da je vpogled opravila druge osebe, kajti leta 2011 še ni bila nameščena tehnična podpora informacijskemu sistemu (zdaj je), da se prijava po nekaj minutah neaktivnosti avtomatsko izključi," so v odgovor zdravstvenemu inšpektoratu zapisali v bolnišnici.

Birokratska slepost, ki onemogoča preiskave

S primerom se je leta 2014 ukvarjal tudi informacijski pooblaščenec (IP). Vodja urada Mojca Prelesnik je pojasnila, da je bila preiskava v SB Trbovlje že končana in da so bile vse obdelave zdravstvenih osebnih podatkov (vpogledi vanje) opravljene pred več kot dvema letoma, zato državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov ni ugotavljal njihove zakonitosti in nadaljeval inšpekcijskega postopka. "Prvi odstavek 42. člena Zakona o prekrških namreč določa, da postopek o prekršku ni dopusten, če pretečeta dve leti od dneva, ko je bil prekršek storjen. To pomeni, da bi bila, četudi bi bili vpogledi v osebne podatke nezakoniti, uvedba prekrškovnega postopka zaradi zastaranja pregona nedopustna," poudarja Prelesnikova.

Ker sta od dogodka minili več kot dve leti, se informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik za nadaljevanje inšpekcijskega postopka ni odločila. 
 | Foto: Matej Leskovšek Ker sta od dogodka minili več kot dve leti, se informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik za nadaljevanje inšpekcijskega postopka ni odločila. Foto: Matej Leskovšek

Tudi sicer so pristojnosti informacijskega pooblaščenca pri izrekanju kazni kršilcem izredno omejene. IP lahko namreč v primeru ugotovljene kršitve storilcu izreče 830 evrov globe za vsak prekršek nezakonite obdelave osebnega podatka za vsakega posameznika (npr. pacienta) posebej.    

Zbornica zdravstvene in babiške nege primera ni preučila

Bralka je sestro svojega nekdanjega zunajzakonskega partnerja prijavila tudi Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije, a sta častno razsodišče prve in druge stopnje njeno prijavo zavrgli. Pa ne zato, ker babica ne bi kršila kodeksa etike medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov, do tega se zbornica namreč ni opredelila, ampak ker po njihovih ugotovitvah babica v času, ko naj bi se zgodil vpogled v zdravstveni karton naše bralke, ni bila članica zbornice.

Policisti vpogled dveh oseb v zdravstveno kartoteko SB Trbovlje še preverjajo in ugotavljajo, ali obstaja razlog za sum storitve kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti.  | Foto: Ana Kovač Policisti vpogled dveh oseb v zdravstveno kartoteko SB Trbovlje še preverjajo in ugotavljajo, ali obstaja razlog za sum storitve kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti. Foto: Ana Kovač

Policija en postopek še vodi, tožilstvo prvo kazensko ovadbo zavrglo

Iz policije sporočajo, da je predkazenski postopek v tem primeru še v teku. Kot je dejala tiskovna predstavnica PU Ljubljana Nataša Pucko, policisti glede vpogledov dveh oseb v zdravstveno kartoteko SB Trbovlje še preverjajo, ali obstajajo razlogi za sum storitve kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti oziroma na predlog oškodovanca. "Ko bodo zbrana vsa obvestila, bo o tem obveščeno pristojno tožilstvo," je dodala.

V delu predkazenskega postopka so na začetku letošnjega leta na podlagi pridobljene dokumentacije zdravstvenega inšpektorata in zbranih obvestil na tožilstvo v Ljubljani že podali poročilo, ki pa ga je tožilstvo zavrglo. Razlog: tožilstvo je menilo, da ni bil podan utemeljen sum storitve očitanega kaznivega dejanja, so še sporočili s PU Ljubljana.

Ne spreglejte