Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 1. 2008,
0.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 10. 1. 2008, 0.36

8 let

Bajuk bo poskušal prepričati Šrota glede Triglava

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vladni predlog o prodaji zavarovalnice Triglav je dober, čeprav bo potrebno nadaljnje usklajevanje znotraj koalicije, je dejal finančni minister Andrej Bajuk.

Bajuk bo skušal o tem prepričati tudi predsednika SLS Bojana Šrota. Bajuk je branil tudi ukrepe za ublažitev posledic inflacije in izrazil zadovoljstvo z delovanjem koalicije.

Šrotovo nasprotovanje Bajuka ne skrbi preveč, saj je bil sklep o postopku prodaje Triglava sprejet tudi s podporo ministrov iz SLS, je pred današnjo sejo izvršilnega odbora NSi pojasnil predsednik stranke. Sicer pa je Bajuk dejal, da "bomo skušali prepričati tudi vodstvo SLS, ki trenutno ima določene dvome".

Kritično do državnega sveta

Finančni minister zagovarja vladno rešitev kot dobro in pri tem opozarja, da gre za problem, ki se rešuje že celo desetletje. Bajuk je bil kritičen do državnega sveta (DS), ki je predlog vlade trikrat zavrnil. Nov, domnevno kompromisni predlog DS je po Bajukovih besedah praktično enak prejšnjim, saj predlaga rešitev, ki po Bajukovi oceni ni skladna z zakonom o javnih financah. "Če bo vsak javni zavod razpolagal s presežkom, bi to pomenilo sesutje celotnega javnofinančnega sistema," je opozoril Bajuk.

Bajuk še naprej za postopek prve javne ponudbe

Minister se bo v zvezi s prodajo Triglava še naprej zavzemal za postopek prve javne ponudbe. Čeprav so na prošnjo koalicijskih partnerjev počakali z odločitvijo, bodo ta sklep po njegovem vendarle dosegli.

Minister je branil tudi nedavne ukrepe za ublažitev povečanja cen hrane pri najbolj ogroženih slojih. Po Bajukovem je to "dobra in pravična odločitev", pri čemer minister računa na kombiniran učinek povečanja davčne olajšave in otroškega dodatka. Dolgoročno pa Bajuk vidi rešitev v odpravi inflacije ob hkratni nadaljnji gospodarski rasti.

Bajuk je spregovoril ob robu prve seje izvršilnega odbora NSi v letu 2008, ki je bila namenjena pripravam na programsko konferenco stranke ter analizi dosežkov koalicije in stanja v državi. Pri tem je Bajuk prepričan, da je bil doprinos NSi v slovenski politiki pozitiven, saj so izpolnili večino danih obljub, za ostale pa naj bi bilo še časa do konca mandata. Med dosežke, s katerimi se lahko pohvali stranka, je Bajuk izpostavil prodajo NKBM.

Vlada se še usklajuje glede prodaje Zavarovalnice Triglav

Vlada danes ni obravnavala predlogov dveh zakonov, s katerima naj bi zaustavili postopek uvrstitve delnic Zavarovalnice Triglav na borzo ter določili način prodaje delnic zavarovalnice.

Po besedah državnega sekretarja Andreja Širclja je treba zakona še uskladiti, sprejeta pa bosta v najkrajšem možnem času.

"Vlada si je vzela čas, da se uskladi" "Vsak zakon je predmet političnega usklajevanja in o vsakem predlogu zakona so potrebna posvetovanja s strokovno javnostjo. Pri prodaji Zavarovalnice Triglav si je vlada vzela nekaj več časa, da zadevo uskladi," je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil Šircelj. Po poročanju Radia Slovenija se je vlada za odlog odločila na zahtevo SLS in DeSUS.

Spomnimo: Sklep o pripravi zakonov o začasnem odlogu postopka uvrstitve delnic Zavarovalnice Triglav na borzo je vlada napovedala na zadnji lanski seji. Kot je tedaj napovedal finančni minister Andrej Bajuk, bodo na ministrstvu pripravili predlog, ki v svojem duhu sledi temu, kar je bilo nakazano že v zakonu o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic iz leta 2001. Torej - da se 34-odstotni delež Zavarovalnice Triglav, ki naj bi pripadal fizičnih osebam, da v neposredno javno ponudbo fizičnim osebam v Sloveniji.

Bajuk je tako napovedal pripravo dveh zakonov. Z enim bodo omogočili, da bodo pravne naslednice pooblaščenih investicijskih družb, ki delujejo kot banke ali zavarovalnice, izjeme, za katere zakon o pravnih naslednicah pooblaščenih investicijskih družb ne bo veljal. Z drugim zakonom pa bodo predlagali neposredno javno ponudbo deleža Zavarovalnice Triglav, ki bi moral pripasti fizičnim osebam.

Ne spreglejte