Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2011,
16.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 9. 2011, 16.09

7 let, 12 mesecev

Avstrijski svobodnjaki pri slovenskem kovancu ne bodo odnehali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Avstrijski svobodnjaki (FPÖ), ki jih moti slovenski kovanec, izdan ob 100-letnici rojstva Franca Rozmana - Staneta, se zavzemajo za to, da bi kovanec umaknili iz prometa.

Poslanka FPÖ Anneliese Kitzmüller je napovedala novo poslansko vprašanje, to temo pa bo načela tudi v poslanski skupini FPÖ.

Kovanec povzročil veliko razburjenja Izdaja kovanca ob stoletnici rojstva Franca Rozmana - Staneta v Sloveniji je v FPÖ povzročila veliko razburjenje, zato je stranka s prvopodpisano Kitzmüllerjevo že konec junija na urad zveznega kanclerja Wernerja Faymanna naslovila poslansko vprašanje, v katerem jih je med drugim zanimalo, ali je urad v zvezi s kovancem izrazil pomisleke in sprejel kake ukrepe proti Sloveniji.

V kanclerjevem uradu na vprašanja niso odgovorili Iz kanclerjevega urada so na vprašanja, teh je bilo skupno 26, v torek prejeli nikalen odgovor oziroma pojasnilo, da vprašanja ne sodijo v pristojnosti urada zveznega kanclerja. Kitzmüllerjevo, ki je v stranki zadolžena za izgnansko vprašanje, je odgovor iz kanclerjevega urada zelo razburil. V uradu "niso odgovorili na nobeno vprašanje", kar je po njenih besedah "norčevanje".

Kovanec želijo umakniti iz prometa Kot je povedala, je razburjenje zaradi spominskega kovanca, na katerem je med drugim upodobljena komunistična zvezda, med izgnanci veliko. Kitzmüllerjeva je ob tem opozorila, da kovanec tudi v Sloveniji ni nesporen in se izrekla za to, da bi sporni kovanec za dva evra umaknili iz prometa.

Z ozirom na Slovenijo pa je dejala, da pričakuje "malce več samoodgovornosti" pri izbiri motiva kovanca. Kritična je bila tudi do Evropske unije. "Vsaki državi se predpisujejo stvari do onemoglosti. Tukaj (pri izbiri motiva na kovancu) pa ima vsaka država neodgovornost, koga bo na njem upodobila," je bila jezna poslanka FPÖ, ki je še zatrdila, da bo o tej temi govorila tudi z obema poslancema FPÖ v Evropskem parlamentu.

Ne spreglejte