Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 5. 2014,
18.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

evropske volitve anketa

Petek, 9. 5. 2014, 18.04

8 let

Anketa: Na evropskih volitvah bo krepko slavila slovenska desnica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po rezultatih ankete bi na evropskih volitvah največ glasov pobrala SDS, na drugo mesto bi se uvrstila skupna lista NSi in SLS. En mandat bi pripadel Socialnim demokratom in en Šoltesovi listi.

Sodeč po anketi, ki jo je za naš medij izvedla agencija Episcenter, bo na prihajajočih evropskih volitvah največji delež glasov (26 odstotkov) pobrala stranka SDS z nosilcem Milanom Zverom. Na drugem mestu bi pristala skupna lista NSi in SLS z nosilcem Lojzetom Peterletom, kateri bi svoj glas namenilo 20 odstotkov vprašanih.

Šoltesova lista se bo glede na rezultate ankete uvrstila na četrto mesto Na tretje mesto bi se po rezultatih javnomnenjske raziskave uvrstila SD (zanjo bi se odločilo 10 odstotkov vprašanih), njen nosilec na volitvah v evropski parlament je kar prvak stranke Igor Lukšič. Verjamem, lista nekdanjega predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa, se je z devetimi odstotki uvrstila na četrto mesto.

Za PS z Mencingerjem se je odločilo sedem odstotkov vprašanih Stranka PS z nosilcem Jožetom Mencingerjem bi se po podatkih ankete s sedmimi odstotki uvrstila na peto mesto. Prav tako bi sedem odstotkov vprašanih glas na volitvah namenilo listi Jelka Kacina, s petimi odstotki glasov vprašanih bi sledili stranki DeSUS in SNS.

Sledijo liste Združena levica (trije odstotki vprašanih), Piratska stranka (dva odstotka vprašanih), Sanjska služba (dva odstotka), DL (dva odstotka), Solidarnost (odstotek), Zeleni Slovenije (odstotek) in Zares (0,4 odstotka).

Največ poslanskih sedežev desnici Kakšno pa bo število poslanskih sedežev, ki bi jih posamezna lista lahko dobila glede na rezultate ankete? V Evropskem parlamentu bo imela Slovenija osem poslancev. Od tega bi v SDS zanesljivo dobili tri poslanska mesta, v NSi + SLS dve mesti, v SD eno mesto in v listi Verjamem prav tako eno mesto.

Za osmega poslanca se trenutno bije boj med SDS, skupno listo NSi + SLS, listo Konkretno Jelka Kacina in Pozitivno Slovenijo.

Evropskih volitev bi se sicer zanesljivo udeležila dobra četrtina ali 26 odstotkov vprašanih.

Ne spreglejte