Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 2. 2008,
13.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 22. 2. 2008, 13.54

8 let

Anderlič: Cilji SV morajo biti usklajeni z možnostmi in interesi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po obisku parlamentarnega odbora za obrambo v generalštabu SV in na oddelku za logistiko je predsednik odbora Anton Anderlič dejal, da jih je zanimalo, kako potekajo usklajevanja.

Po obisku parlamentarnega odbora za obrambo v generalštabu SV in na oddelku za logistiko je predsednik odbora Anton Anderlič (LDS) dejal, da jih je zanimalo, kako potekajo usklajevanja, ki jih SV usklajuje v okviru zavezništva z zvezo Nato in z EU, ko gre za posredovanje na kriznih žariščih, usposabljanja vojske za odzivanje na kriznih žariščih.

Kot vedno je bilo vprašanje tudi to, kaj je tisto, kar Slovenija zmore in kaj je njen interes, je po obisku dejal Anderlič. "V preteklosti smo imeli nekaj neskladij glede angažiranja na mirovnih operacijah," je še dodal. Kot je poudaril, mora Slovenija skupaj z ostalimi članicami Nata in Evropske unije uskladiti njihova pričakovanja z realnimi možnostmi države.

Razhajanje glede resolucije o varnosti in obrambi RS Razprava je potekala tudi o tem, kako priti do želenega obsega vojske in opreme v prihodnjem obdobju. Kot je pojasnil Anderlič, gre tudi za nekatera razhajanja glede resolucije o varnosti in obrambi RS. Kot je pojasnil, se tudi razmere v svetu spreminjajo in je vprašanje, ali bo Slovenija lahko vsepovsod, kjer je sodelovala do sedaj, to počela še v prihodnje.

Kot je še dejal Anderlič, se pojavljajo nekatera vprašanja, kako sodelovati na področjih, kot sta na primer Afganistan in Čad, tudi pri drugih državah članicah. "Nekatere druge države postavljajo jasne omejitve, da bi število vojakov zmanjšali ali pa se z nekaterih območij celo umaknili, saj ni povsem jasno, kdaj in kako bo na nekaterih kriznih žariščih prišlo do trajnega miru," pravi Anderlič.

Slovenija naj bi junija v okviru Nata sprejela tudi nove cilje. Odbor pričakuje, da bodo ti cilji usklajeni s slovenskimi možnostmi in interesi, je dejal Anderlič.

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Franci Žnidaršič je po obisku dejal, da so odboru predstavili nekatere obstoječe rešitve, ki so vezane na novo reorganizacijo, predvsem upravnega dela ministrstva.

Do leta 2010 naj bi SV prišla na 8500 vojakov Anderlič je na novinarsko vprašanje o razkoraku med kupovanjem opreme in številom pripadnikov SV dejal, da ta razkorak še vedno obstaja, "mi imamo cilj, da bi do leta 2010 prišli na 8500 vojakov, kar pomeni, da bi že letos morali priti na število okoli 8000 pripadnikov". Plan za letošnje leto pa je bil spremenjen na 7100, je zaključil.

Z rebalansom proračuna se bo zmanjšal tudi obseg nabav za približno 30 milijonov evrov, kar pomeni, da je praktično to že sprememba ciljev, ki so jih imeli, meni Anderlič. Kot pravi, bi to morali urediti tudi na zakonodajni ravni. Anderlič predpostavlja, da je predsednik vlade Janez Janša s tem, ko je naročil ministrstvu za obrambo, da najde 30 milijonov evrov, že začel pot za prilagajanje manjšemu obsegu pripadnikov SV.

Slovenija zavezana tudi ciljem v okviru zveze Nato Žnidaršič pa meni, da čiste povezave med rebalansom in številom pripadnikov SV tu ni možno narediti. Opozoril je, da je Slovenija tudi zavezana ciljem v okviru zveze Nato. "Želenega števila pripadnikov SV v tem trenutku ne dosegamo, vendar je potrebno počakati na rezultate, ki jih bo prinesel še zakon o službi v SV," je poudaril in dodal, da teh rezultatov ni možno doseči v kratkem času. Meni, da je, preden bi se ukvarjali s spremembo strukture SV, v obzir vzeti tudi to.

Ne spreglejte