Torek,
27. 8. 2024,
14.00

Osveženo pred

4 ure, 19 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Nazaj v šolo Nazaj v šolo šolsko leto policija AMZS varnost promet promet

Natisni članek

Torek, 27. 8. 2024, 14.00

4 ure, 19 minut

AMZS pred novim šolskim letom še devetič začel s kampanjo Še 365 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
AMZS, Še 365 dni | Foto STA

Foto: STA

Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) je v Kranju obeležila začetek že devete kampanje Še 365 dni!, s katero sicer pomen varnosti najmlajših udeležencev v prometu poudarjajo skozi vse leto, še posebej pa te dni, ko je pred vrati novo šolsko leto in se bodo otroci vrnili na šolske poti. Aktivnosti bodo letos potekale v 30 krajih po vsej državi.

Kampanja AMZS poteka v sodelovanju z avto-moto društvi in klubi ter policijo in ob podpori Zavarovalnice Sava, z njo pa voznike v dneh pred začetkom pouka opominjajo, da se otroci znova vračajo na šolske poti in da morajo paziti na otroke na cestah vse leto.

Kampanja se je uradno začela z današnjim dogodkom v enoti kranjskih vrtcev Janina, na katerem je AMZS v sodelovanju z AMD Kranj, Policijo in Mestno občino Kranj predstavila aktivnosti pred začetkom novega šolskega leta. Poudarili so pomen varne vrnitve na šolske poti po počitnicah, policisti pa so skupaj z otroki iz vrtca predstavili tudi varno pot v šolo.

Šola šolarji učenci
Novice Novo šolsko leto: prvi tuji jezik že za prvošolce, možno sočasno prejemanje državne in Zoisove štipendije

Pomemben je predvsem dober zgled! 

Podpredsednik AMZS Tomaž Andrejka je poudaril, da si prizadevajo za varno mobilnost vseh udeležencev v prometu, veliko pozornost pa namenjajo otrokom in mladini. "Zlasti najmlajši, ki šele začenjajo svojo samostojno pot v prometu, še ne poznajo vseh zakonitosti in pasti, ki jih ta prinaša. Zato je ključno, da so odrasli najpomembnejši učitelji in z lastnim zgledom otrokom pokažejo, kako skrbeti za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. To zavedanje ne velja le na poti v vrtec ali šolo, temveč na prav vseh poteh," je dodal Andrejka.

Za večjo varnost otrok tudi preventivna akcija Varno v šolo 

Nacionalna preventivna akcija Varno v šolo, ki jo je pripravila Agencija za varnost prometa (AVP), letos poteka pod okriljem slogana Srce prometne varnosti smo vsi in poudarja povezovanje skupnosti – učencev, učiteljev, staršev, skrbnikov ter vseh udeležencev v prometu.

AVP, policija ter drugi partnerji želijo z akcijo voznike in druge udeležence v prometu spomniti na pomembnost njihove vloge pri zagotavljanju varnosti otrok na poti v šolo, na obšolske aktivnosti in splošno na vseh poteh. "Le z odgovorno in strpno udeležbo v prometu otrokom lahko zagotavljamo varnost na njihovih poteh," so na agenciji zapisali v sporočilu za javnost.

Akcija je še toliko pomembnejša, ker so otroci v prometu slabše vidni, prav tako pa težko predvidijo nevarne situacije. Vozila jih kasneje opazijo in ne znajo dobro presoditi njihove oddaljenosti ter hitrosti, prav tako otroci težje določijo smer, iz katere prihaja zvok vozila. Njihovo ravnanje usmerjajo predvsem radovednost, čustva in dogajanje okoli njih, manj pa razum, zato morajo biti vozniki nanje vselej pozorni in jim vedno prepustiti prednost na prehodih za pešce.

V okviru akcije bo na prvi šolski dan, v ponedeljek 2. septembra, ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek z direktorico AVP Simono Felser ter županom občine Kranj Matjažem Rakovcem obiskala osnovno šolo Stražišče pri Kranju ter simbolično pospremila otroke pri varnem prehodu čez cesto. Na drugi šolski dan pa bo AVP skupaj z Inštitutom za politike prostora, občino in osnovno šolo Medvode skupaj predstavila napredek na področju nove prometne ureditve, ki otrokom omogoča varen aktiven prihod v šolo, torej peš, s kolesom ali navadnim skirojem.

Po vsej Sloveniji se vsako leto v prvih dneh šole izvaja varovanje otrok na šolskih poteh, in sicer na mestih, kjer je varnost otrok lahko ogrožena. V varovanje otrok so vključeni prostovoljci, ki učencem pomagajo prečkati cesto na nevarnejših odsekih in s svojo prisotnostjo opozarjajo voznike na še previdnejšo vožnjo.

Policisti bodo v okviru akcije preverjali tudi, ali otroci nosijo rumene rutice in odsevna telesa ter ali so kolesa, e-skiroji in mopedi, s katerimi se vozijo otroci in mladoletniki, ustrezno opremljeni in tehnično brezhibni ter ali pri vožnji uporabljajo čelado. Pozorni bodo tudi na to, ali starši pri prevozu otrok pravilno uporabljajo ustrezne zadrževalne sisteme, izvedli pa bodo tudi več poostrenih nadzorov tehnične urejenosti avtobusov in drugih vozil, s katerimi otroke vozijo v šolo.

V okolici šol bodo policisti izvajali poostren nadzor prometa, zlasti hitrosti, saj je umirjanje prometa še posebej pomembno v prvih dneh pouka, ko otroci prihajajo v šolo in se vračajo domov še povsem razigrani.

V letošnjem letu so v prometnih nesrečah življenje izgubili trije otroci, 25 se jih je hudo poškodovalo, kar je za 47 odstotkov več kot lani ob tem času. Slovenija sicer velja za eno najvarnejših države v Evropi na področju prometne varnosti otrok.

Akcija Varno v šolo se je začela v ponedeljek in bo trajala do 8. septembra.

K večji vidnosti in varnosti lahko pripomoreta AMZS Odsevni paketek in AMZS Pozorne nogavičke, ki lahko ob slabši vidljivosti poskrbijo za varnejši in vidnejši korak vseh udeležencev v prometu. | Foto: Ana Kovač K večji vidnosti in varnosti lahko pripomoreta AMZS Odsevni paketek in AMZS Pozorne nogavičke, ki lahko ob slabši vidljivosti poskrbijo za varnejši in vidnejši korak vseh udeležencev v prometu. Foto: Ana Kovač Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da se statistika glede prometnih nesreč z najhujšim izidom že več let izboljšuje, kar pa po njegovem ne sme nikogar uspavati. K večji vidnosti in varnosti lahko pripomoreta AMZS Odsevni paketek in AMZS Pozorne nogavičke, ki lahko ob slabši vidljivosti poskrbijo za varnejši in vidnejši korak vseh udeležencev v prometu.

Policija pregleduje prometno signalizacijo

Pomočnik načelnika kranjske postaje prometne policije Miran Murnik je napovedal, da bodo policisti tudi letos večkrat obiskali šole ter skupaj z učitelji učence opozorili na nevarnosti, s katerimi se lahko srečajo v vsakdanjem prometu.

Na začetek novega šolskega leta se policisti pripravljajo že več kot mesec dni. Skupaj z vzdrževalci državnih in občinskih cest so pregledali prometno signalizacijo ter v sodelovanju s predstavniki šol in lokalnih svetov za preventivo pripravili načrte varnih šolskih poti.

Murnik je izpostavil tudi prizadevanja za varno šolsko in obšolsko okolje, ki zajema šolske poti, igrišča, športne objekte, prireditvene prostore ter druge javne kraje, kjer se zadržujejo otroci in mladostniki. Kot je zagotovil, bodo policisti svoje naloge opravljali skozi vse šolsko leto.

Ne le prvi dan šole – vse leto!

Med tistimi, ki so se pridružili akciji, je tudi AMD Kranj. Podpredsednik Ladislav Eržen je povedal, da mora biti varnost otrok prioriteta vse dni v letu. V društvu že vrsto izvajajo preventivne aktivnosti za zmanjšanje tveganja v prometu ter osveščajo voznike in ostale udeležence v prometu o pomenu varnega ravnanja v prometu.

Dogodka v Kranju se je udeležila tudi podžupanja Manja Zorko, ki je povedala, da je letos v deset osnovnih šol vpisanih približno 5600 otrok, v javne in zasebne vrtce pa jih bo zakorakalo nekaj manj kot 2000.

Za prvi šolski dan so v Kranju zarisali nove barvne talne oznake pred podružnično šolo na Kokrici, v pripravi pa so tudi načrti najvarnejših šolskih poti za vse kranjske šole. Varnost na šolskih poteh bodo prve dni zagotavljali njihovi redarji, občinski svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pa je tudi letos za prvošolce pripravil odsevnike, da bodo na poti v šolo še vidnejši. 

Izola
Novice Voznica v Izoli z otrokom v avtu zapeljala v morje, rešil ju je turist
Prometna nesreča
Novice V prometni nesreči v Avstriji poškodovana slovenska družina
Prometna nesreča
Novice Prometna nesreča: udeležena policista in mladoletnik, ki je utrpel hude telesne poškodbe
šolarji
Novice Staršem prvošolčkov 1. septembra dodaten plačan dan dopusta