Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 8. 2024,
8.58

Osveženo pred

8 ur, 9 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
starši Slovenija prvošolec prosti dnevi šola

Natisni članek

Ponedeljek, 19. 8. 2024, 8.58

8 ur, 9 minut

Staršem prvošolčkov 1. septembra dodaten plačan dan dopusta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
šolarji | Starši prvošolcev lahko koristijo izredni dopust. Gre za prost dan, ki ga delodajalec delavcu odmeri, če ta zanj zaprosi in predloži dokazilo, da gre njegov otrok v prvi razred. | Foto STA

Starši prvošolcev lahko koristijo izredni dopust. Gre za prost dan, ki ga delodajalec delavcu odmeri, če ta zanj zaprosi in predloži dokazilo, da gre njegov otrok v prvi razred.

Foto: STA

Zaposleni starši novopečenih prvošolcev bodo lahko 1. septembra vnovič koristili dodaten dan plačanega dopusta za spremstvo otroka v šolo na prvi šolski dan. Za plačan dopust morajo pravočasno zaprositi delodajalca in predložiti dokazilo.

Pravica do dodatnega dne izrednega dopusta staršem, ki svojega otroka na prvi šolski dan pospremijo v šolo, je del zakona o delovnih razmerjih od leta 2020. Do pravice sta upravičena oba starša.

Dopolnjeni 165. člen zakona pravi, da ima delavec pravico do plačane odsotnosti do skupaj največ sedem delovnih dni v posameznem koledarskem letu zaradi osebnih okoliščin. Med te se uvrščajo smrt zakonca ali zunajzakonskega partnerja, smrt otroka, posvojenca, otroka zakonca ali zunajzakonskega partnerja, smrt staršev (oče, mati, zakonec ali zunajzakonski partner starša, posvojitelj), hujše nesreče, ki doletijo delavca, in spremstvo učenca prvega razreda v šolo na prvi šolski dan.

Gre za izredni dopust, ki ga delodajalec delavcu odmeri, če ta zanj zaprosi in predloži dokazilo, da gre njegov otrok v prvi razred. Ker je treba izredni dopust izrabiti ob nastanku okoliščine, ga delavec lahko izrabi le na prvi šolski dan – ne prej in ne pozneje.

Že pred to spremembo zakona o delovnih razmerjih je plačana odsotnost z dela za spremstvo prvošolca na podlagi kolektivne pogodbe pripadala zaposlenim v javnem sektorju.

Prvi šolski dan
Novice Kaj je predsednica Pirc Musar zaupala prvošolcem? #foto #video
šola, pot v šolo
Trendi Varna pot v šolo: nujna opozorila otrokom
šola otroci starši
Novice Staršem prvošolcev tudi letos dodaten plačan dan dopusta
Ne spreglejte