Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Ponedeljek,
6. 8. 2012,
14.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 6. 8. 2012, 14.12

8 let

Ali so prehitro izločali podpise za začetek referendumskega postopka?

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
DavkoPlačevalciSeNeDamo zahtevajo ponoven pregled podpisov, pridobljenih proti zakonu o poroštvu za TEŠ 6, ker menijo, da je bilo preveč podpisov zavrnjenih brez pravega razloga.

Komisija civilne iniciative DavkoPlačevalciSeNeDamo je po pregledu pred časom prevzetega fotokopiranega gradiva s podpisi za razpis referenduma proti zakonu o poroštvu za TEŠ 6 ugotovila, da so bile pri štetju narejene nekatere napake, ki bi lahko spremenile število veljavnih podpisov ter tako presegle številko 2500, kolikor je potrebnih za začetek zbiranja 40 tisoč overjenih podpisov.

Svoje poročilo so hoteli predati predsedniku državnega zbora Gregorju Virantu, vendar je na dopustu, zato so vmesno poročilo oddali kar v sprejemni pisarni. Izbrisani Spomenka Hribar, Tine Hribar, Anton Komat Glede razlage za izločitev podpisov, ki so jo na ministrstvu za notranje zadeve podali zraven izločenih podpisov, med katerim najdemo tudi Spomenko Hribar, Tineta Hribarja, Antona Komata …, pa je predsednik civilne iniciative DavkoPlačevalciSeNeDamo Vili Kovačič povedal: "Na vsakem je bila kljukica, ničla in minus. Kljukica je pomenila, da je v redu, ničla, da je nerazpoznaven, in minus, da odpade oziroma da je neskladen. Iz te mase sedemstotih smo mi naredili kolono uporabnih in prišli do številke 497. Njihovo označevanje in preverjanje je bilo zelo ad hoc. Njihova merila niso bila enotna. Menda se jim je zelo mudilo, zato se na njihove ugotovitve ne moremo zanesti. Šele preverba bi pokazala pravo situacijo. Pri takem hitenju se lahko kdo tudi zatipka …"

Referenduma ne bo, mogoča le presoja ustavnosti zakona Ne glede na to, ali bo pobudnikom uspelo priti do 2500 podpisov, pa referenduma o zakonu o poroštvu za TEŠ 6 ne bo. Lahko pa bodo dali pobudo za ustavno presojo zakona zaradi proceduralnih razlogov. Pripravljajo pa se podati pobudo na ustavno sodišču tudi zaradi vsebinske plati zakona, kjer pa so zadeve po Kovačičevih besedah malo bolj zakomplicirane: "Tu je problem, ker moraš izkazati pravni interes. To bi lahko bilo neko podjetje, ki ima pogum. Pridobiti bi morali seznam podjetij, ki so zahtevala poroštva za najeta posojila. Pred nekaj meseci je izšel zakon o poroštvih RS, ki določa zelo ostra merila za poroštvo. Jaz sem jih naštel osem. Potem sem pogledal ta zakon o poroštvu za TEŠ 6 in nobenega od teh kriterijev ni noter. Popolnoma drugače se obravnava navadne gospodarske subjekte od privilegiranih monopolov."

Ne spreglejte