Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 3. 2011,
14.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 8. 3. 2011, 14.16

8 let

Aleš Čepin: Kresalove in Senice ne poznam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V primeru preprodaje vozil, katerih končna kupca sta bila Miro Senica in Katarina Kresal, naj bi ovadili tudi Aleša Čepina. Za SiOL je dejal, da o tem ne ve nič in da Senice in Kresalove ne pozna.

"Da naj bi me ovadili, sem izvedel le iz medijev," je dejal Čepin. "Ampak res je tudi, da ne vem, kako te stvari potekajo in ne vem, ali bi me o tem že morali obvestiti." Ključno je, ali sta naročnika ali le kupca Kot je znano, je davčna uprava tožilstvo prosila, naj razišče, ali sta ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in njen partner Miro Senica pri nakupu petih luksuznih avtomobilov utajila davke. Vprašanje je namreč, ali sta bila Kresalova in Senica naročnika vozil, torej, da sta vedela, da jih bodo v Slovenijo pripeljali brez plačila davkov, ali le končna kupca. Kresalova in Senica, ki sta za avtomobile plačala enako ceno, kot bi jo pri pooblaščenih trgovcih, sta utajo davkov ostro zanikala. V verigi preprodaje dveh avtomobilov se pojavlja podjetje Paleste Plus, katerega lastnik je bil Aleš Čepin, v javnosti znan predvsem kot mož Urše Čepin. Čepin je za SiOL poudaril, da se podjetje Paleste Plus, ki danes ne obstaja več, ni ukvarjalo z uvozom avtomobilov, ampak jih je kupovalo od podjetij v Sloveniji.

Mercedes in audi Kot piše v objavljeni prijavi suma kaznivega dejanja utaje davkov, je Paleste Plus od Andreja Keclja za 157.708 evrov v komisijsko prodajo prejelo avtomobil mercedes benz S 500L in ga za 159.600 še isti dan prodalo Miru Senici. Andrej Kecelj je po informacijah Dursa že večkrat v zameno za provizijo posojal ime, da so davčni utajevalci vozila za kratek čas registrirali v Sloveniji in zabrisali sledi o listinah iz tujine.

Katarini Kresal je Paleste Plus prodalo audi A8. Podjetju Paleste Plus je avtomobil v komisijsko prodajo prepusti Gregor Nikov. Nikov je avtomobil kupil v Nemčiji za 7.500 evrov kot poškodovano vozilo in ga Palestu Plus prodal čez 20 dni za 40.514 evrov. Katarina Kresal je avtomobil kupila za 41 tisoč evrov.

"Mene se omenja, ker sem medijsko prepoznaven" Katarine Kresal in Mira Senice Čepin ne pozna niti se ne spomni, da bi jima njegovo podjetje kdaj prodalo kakšen avtomobil. "Če se je to zgodilo, je zagotovo šlo za komisijsko prodajo," je dejal. To pomeni, da je bilo njegovo podjetje v zameno za provizijo (pooblaščen) posrednik med prodajalcem in končnim kupcem vozila. "Vedno smo delali enako," je dejal. Ko so kupovali vozila, praviloma niso vedeli, kdo bo končni kupec, je povedal.

Za več pojasnil nas je napotil na takratno direktorico Palesta Plus, a žal nismo uspeli priti v stik z njo. "Prebral sem, da sem jaz vodil posle in da direktorica ni nič vedela. To so laži in bedarije," je dejal Čepin. "Mene omenjajo le zato, ker sem medijsko prepoznaven."

Tudi Bradeško ne pozna Kresalove in Senice Primož Bradeško bi naj bil kontaktna oseba v podjetju Europrojekt, to naj bi utajilo davke pri avtomobilu aston martin, ki ga je na koncu (prek AMZS, d. d., in BRD, d. o. o.) kupil Miro Senica, je dejal, da Kresalove in Senice ne pozna. Da naj bi ga ovadili, ve le iz medijev, več pa ni želel komentirati.

V prijavi suma kaznivega dejanja, ki so ga objavili na Pozareport, piše, da so družbo Europrojekt davčni utajevalci pogosto uporabljali za utajo DDV pri pridobivanju motornih vozil iz držav članic EU v Slovenijo.

Ne spreglejte