SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

7. teden: Pahor v ZDA, doma pričkanje o arhivih

3

termometer

Pregled tedna od 7. do 13. februarja.

Slovenska delegacija, ki so jo sestavljali premier Borut Pahor, zunanji minister Samuel Žbogar in finančni minister Franc Križanič, so se mudili naobisku v Washingtonu, s katerim so bili izjemno zadovoljni, doma pa so se številni glasno spraševali, kaj je premier Pahor obljubil v zameno za srečanje s predsednikom Obamo. Pahor je sicer v Washintonu dejal, da se bo sam še naprej zavzemal, da bi sprejeli ujetnika iz Guantanama, a se v Sloveniji pravna podlaga še pripravlja, poudaril pa je, da njegovo srečanje z Obamo ni bilo povezano s tem vprašanjem.

Zapletov z ustanavljanjem občine Ankaran kar noče biti konec. Postopek ustanovitve je bil znova ustavljen na parlamentarnem odboru, medtem pa zaradi ustavnih zapletov ni jasno, kdaj bodo lahko v Kopru izvedli lokalne volitve, na katere čakajo že nekaj mesecev.

Razprava o zapiranju arhivov nekdanje Službe državne varnosti (SDV) je prerasla v spor med predsednikom republike Danilom Türkom in stranko SDS. Slednja je skušala z dvema arhivskima dokumentoma predsednika postaviti na laž, a je ta očitke zavračal. Medtem se je glede spornih arhivov pojavila še ena referendumska pobuda, tokrat proti noveli zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin