Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 11. 2007,
12.13

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 11. 2007, 12.13

8 let, 1 mesec

Zavojevalci ledu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Rusija je postavila zastavo tja, kjer zastav doslej ni bilo. Lov na ledeno kraljestvo je odprt.

Zgodba o Arktiki je še zgodba o prihodnosti. Brez globalnega segrevanja bi bila to zgodba o daljni prihodnosti. Taljenje ledu na nekdaj nedostopnih območjih rojeva nove kolonialno-zavojevalske ideje. Te so svojevrsten odraz razmer na mednarodnih trgih, kjer so fosilna goriva eno osrednjih gonil in kjer cene nafte dosegajo visoke vrednosti. Omejenost olastninjenih virov tovrstnih goriv spodbuja države, da iščejo alternativne vire za tradicionalne energente.

Led po oceni ameriških geologov prekriva območja, ki skrivajo četrtino svetovnih zalog nafte in zemeljskega plina. S segrevanjem ozračja in z odpiranjem plovnih poti naj bi bila Arktika v naslednjih treh desetletjih odprta za resne raziskave in gospodarsko izkoriščanje. Večja količina in možnost uporabe arktičnih fosilnih goriv lahko še dodatno stopnjujeta globalno segrevanje ozračja.

Energetska politika se že nekaj let kaže kot strateška prednost, ki jo država zlahka uporabi ali zlorabi za doseganje svojih ciljev. Rusko simbolično prisvajanje nečesa, kar bo kmalu dostopnejše in morda na daljši rok dostopno, je nedvomno odraz izrazito pragmatične politike trenutnega ruskega vodstva, ki deluje v simfoniji s krepitvijo in izkoriščanjem energetskih potencialov. Kanadska vojaška infrastruktura na polarnem območju, ločeni ameriška in danska znanstvena odprava, norveški interesi; vse to kaže na to, da se je tekma za "bistvo, ki je očem nevidno", začela. Člani dansko-švedske odprave bodo poskušali najti dokaze, da je 2000 kilometrov dolg podvodni greben Lomonosov povezan z dansko Grenlandijo, kar bi pomenilo, da je Grenlandija geološki podaljšek Arktike. Rusi svojo pravico do teh območij prav tako utemeljujejo z geološkimi razlogi, ZDA so minuli petek proti severu poslale posebno znanstveno odpravo, ki naj bi narisala zemljevid morskega dna ob Aljaski. Znanstveniki poudarjajo, da gre za tretjo tovrstno odpravo. Strokovnjaki so torej na delu. A vprašanje je, kdaj in kako bodo potegnjene razmejitve morskega dna pod ledenim pokrovom. Za zdaj je Arktika od vseh in od nikogar.

Dokazovanje lastništva nad Arktiko je v domeni znanstvenikov. Mnogokrat smo že ugotovili, da so trditve poznavalcev mednarodnega pomorskega prava o isti zadevi lahko povsem različne. Odvisno pač od strani meje. Ker komisija Združenih narodov, pristojna za vprašanja širitve kontinentalnega pasu v odprto morje, ne more odločati o spornih območjih, ko si eno območje lasti več strani, bo končna odločitev izdelek bržčas dolgotrajnih pogajanj o zamrznjenem kraljestvu. Politična odločitev, pri kateri je moč držav zagotovilo, da nepovabljenih ne bo zraven.

Ne spreglejte