Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 4. 2012,
16.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 30. 4. 2012, 16.18

8 let

Kako kupiti zobe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ni malo tistih, ki jim obisk zobozdravnika nažene strah v kosti. Marsikdo pa se ob tem sooči tudi z drugačnimi težavami: dolgimi čakalnimi vrstami in visokimi cenami zobozdravstvenih storitev.

Vsak, ki mu je kaj mar za ustno higieno, mora v življenju občasno obiskati zobozdravnika. Pri zobozdravnikih s koncesijami je treba za večje storitve običajno čakati tudi več kot leto dni, zasebniki pa – seveda ob primernem plačilu – vse skupaj opravijo precej hitreje, za mnoge tudi bolje. A obisk pri zasebniku lahko vašo denarnico oklesti tudi za nekaj tisoč evrov. Prav to pa je tudi razlog, da je v zadnjih letih prišlo do razcveta dentalnega turizma. Za isto storitev boste tako denimo v kateri od držav južneje od nas odšteli precej manj kot doma.

Več denarja za boljšo kakovost? Nemalokrat je mogoče slišati, da gre višjo ceno zobozdravstvenih storitev v zasebnih ordinacijah pripisati boljšim materialom. A to ne bo povsem držalo. Slovenski zobozdravniki namreč večinoma uporabljajo enake materiale. Je pa res, da zobozdravniki cene svojih storitev določajo sami, Zdravniška zbornica Slovenije pa določi le minimalno ceno. Prav zaradi zasoljenih cen pa številni pacienti ob obisku zobozdravnika za opravljeno storitev ne želijo računa, saj se tako izognejo plačilu davka.

Za zobni implantat tudi do 2000 evrov Vsekakor se cene za posamezno storitev od zobozdravnika do zobozdravnika precej razlikujejo. Tako boste za neko storitev precej manj odšteli v Mariboru ali v kakšnem drugem manjšem kraju kot pa denimo v Ljubljani. V Sloveniji boste za zobni vsadek oziroma implantat odšteli od 600 do 800 evrov, k temu pa morate nato prišteti še ceno za oporo vsadka in krono. Vse skupaj vas bo na koncu prišlo od 1200 evrov dalje, tudi tja do 2000 evrov. Zobozdravniki na svojih spletnih straneh pogosto oglašujejo le ceno implantata, a preden boste izbrali svojega zobozdravnika, se pozanimajte še o cenah preostalih storitev.

Na Hrvaškem tudi za polovico ceneje Visoke cene zobozdravstvenih storitev pa so marsikakšnega Slovenca že pognale čez mejo. V zadnjih letih je tako prišlo do precejšnjega razmaha dentalnega turizma na Hrvaškem, v Srbiji in v BiH, pa tudi v Bolgariji. Pri naših južnih sosedih bomo tako za enako storitev odšteli tudi do 50 odstotkov manj, nekatere ordinacije pa prve in kontrolne preglede ponujajo celo brezplačno. Razlike v cenah so očitne, to pa gre menda pripisati zlasti nižjim stroškom pri odpiranju ordinacij in šolanju strokovnjakov, cenejšim materialom ter nižjim najemninam na Hrvaškem.

Popusti! Skeptiki bi gotovo podvomili o kakovosti tovrstnih storitev na Hrvaškem. A dejstvo je, da zobozdravniki v sosednji državi uporabljajo iste materiale kot doma. V Sloveniji boste morali tako za belo zalivko odšteti od 100 do 200 evrov, čez mejo pa le od 30 do 60 evrov. Nekatere zobne ordinacije na Hrvaškem pa so za svoje paciente pripravile tudi paketno ponudbo. Za paket Bleščeči nasmeh, ki ga ponuja Estetsko dentalni center Opatija, boste s popustom odšteli 2.970 evrov (paket vključuje odstranjevanje zobnega kamna, beljenje zob, do pet belih plomb, šest začasnih prevlek, dvakrat mavčni model in šest cirkon-keramičnih prevlek).

Če boste zobni implantat pri naših južnih sosedih dobili že za 800 evrov, pa boste v BiH in Srbiji zanj odšteli še nekoliko manj. Za zobni vsadek in zob boste tu namreč plačali le 500 evrov. Je pa res, da slovenski pacienti v tujino odhajajo predvsem zaradi protetike in zobnih prevlek, manj pa zaradi drugih manjših storitev.

"Enkratni obisk zobozdravnika ni dovolj" Slovenski zobozdravniki sicer tovrstno početje v tujini odsvetujejo, saj menijo, da enkratni obisk zobozdravnika ni dovolj, ker je treba stanje zob in ustne votline vseskozi spremljati. Pred vsakim večjim posegom je treba najprej sanirati stanje v ustni votlini, kar pa lahko traja tudi več mesecev. V tujini bi sicer za podobno storitev čakali le teden ali dva, a pri tem se zastavlja vprašanje o zdravju vašega zobovja. Domači zobozdravniki pod vprašaj postavljajo tudi garancijo, češ da je ta v tujini pogosto zavajajoča.

Vsekakor bo o obisku zobozdravnika vsakdo presodil sam. Še bolje pa bo, da svojo ustno higieno redno vzdržujete in se s tem izognete nepotrebni bolečini in dodatnim stroškom.

Ne spreglejte