Nedelja,
27. 10. 2024,
22.03

Osveženo pred

4 ure, 6 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,07

Natisni članek

Natisni članek

nagrada jubilej pravice delavcev delavec Pravnik na dlani Pravni nasvet Pravni nasvet

Nedelja, 27. 10. 2024, 22.03

4 ure, 6 minut

Pravni nasvet

Že 42 let pri delodajalcu, a naj ne bi bil upravičen do jubilejne nagrade. Je to res? #pravni nasvet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,07
pisarna, prenosnik | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Pri gradbenem delodajalcu sem zaposlen že 42 let. Direktor pravi, da mi jubilejna nagrada za 40 let v nobenem primeru ne pripada. Ali je to res? Kaj naj storim, če to ne drži, in na kakšen način? Hvala, Slavko M. 

Pravnik na dlani odgovarja:

Spoštovani Slavko, za izplačilo jubilejne nagrade je ključnega pomena izpolnjevanje pogojev za pridobitev pravice do izplačila. Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) ne določa pogojev v zvezi z izplačili jubilejnih nagrad, temveč je to urejeno v posameznih kolektivnih pogodbah, aktih delodajalca ali pogodbi o zaposlitvi. 

Tako je jubilejna nagrada za skupno delovno dobo pri zadnjem delodajalcu glede na naravo in namen tega dohodka za zaposlene pravica iz delovnega razmerja zaradi pripadnosti delodajalcu, saj se s to nagrado zaposlenega nagradi za dolgoletno lojalnost temu delodajalcu. 

evro denar
Novice Kolikšna mora biti odpravnina? Ne gre samo za "zadnji dve plači" #pravni nasvet

Jubilejna nagrada ni zakonsko določena pravica, ki velja za vse zaposlene. Delavcem jubilejna nagrada pripada le, če jo določa kolektivna pogodba, ki zavezuje delodajalca, interni akt delodajalca ali pogodba o zaposlitvi. Jubilejna nagrada se lahko izplača za skupno delovno dobo ali za delovno dobo pri zadnjem delodajalcu. 

V vašem primeru jubilejno nagrado obravnava Kolektivna pogodba gradbenih dejavnosti. 55. člen te kolektivne pogodbe določa kot vrsto osebnega prejemka v četrti točki (drugi osebni prejemki) tudi jubilejno nagrado. 81. člen – jubilejna nagrada – po jo določa podrobneje in pomeni, da vam jo je delodajalec dolžan tudi izplačati.

Višino jubilejne nagrade določajo Spremembe in dopolnitve Kolektivne pogodbe gradbenih dejavnosti, in sicer v četrtem členu (jubilejna nagrada), kjer je znesek, določen za nagrado ob 40 letih dela, 1.010,90 evra. To je objavljeno v Uradnem listu RS številka 2 z dne 12. 1. 2024. 

upokojenka
Novice Izpolnila je pogoje, a se še ne bi upokojila. Jo v to lahko prisili delodajalec? #pravni nasvet

Delavcu pri istem delodajalcu pripada le ena neobdavčena jubilejna nagrada za isti jubilej. Se pravi – delodajalec ne more izplačati delavcu neobdavčeno najprej jubilejne nagrade za skupno delovno dobo desetih let, nato pa še jubilejno nagrado za deset let pri delodajalcu. 

Kar zadeva rok izplačila, večina kolektivnih pogodb predpisuje, da se delavcu jubilejna nagrada izplača pri prvem izplačilu plače po dopolnitvi pogojev za izplačilo jubilejne nagrade.

Kot zaključek vam torej sporočamo, da vam je delodajalec dolžan izplačati 1.010,90 evra jubilejne nagrade.

Delavec, delavci, delo
Novice Delodajalec izplačuje plačo s krepko zamudo. Lahko izredno odpovem pogodbo? #pravni nasvet
upokojenec
Novice Kdaj greste lahko v pokoj, če imate 40 let pokojninske dobe brez dokupa in še niste dopolnili 60 let?