Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 4. 2012,
9.05

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 1. 4. 2012, 9.05

7 let, 2 meseca

V Istri se je zaključil projekt revitalizacije podeželja Revitas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Partnerji s slovenske in hrvaške strani meje so se v okviru projekta Revitas na istrskem podeželju lotili promocije Istre kot enotne turistične destinacije.

S pomočjo 1,8 milijona evrov vrednega projekta Revitas - revitalizacija istrskega podeželja in turizma, ki se je zaključil marca letos, želijo turiste z obale pritegniti v istrsko zaledje.

Eden od ciljev projekta je dvig turističnega obiska v zaledju za tri odstotke "Oblikovati želimo znanje, izobraziti vodje info centrov na obali, da turistom posredujejo celovito informacijo in na ta način potegnejo turiste iz obalnih predelov v notranjost," je na predstavitvi ob zaključku projekta minulo sredo v Kopru dejala koordinatorka mednarodnih projektov na občini Koper Ivana Štrkalj. Eden od ciljev projekta je namreč dvig turističnega obiska v zaledju za tri odstotke.

V ta namen so v okviru dve leti trajajočega projekta izdali več publikacij in monografij o likovnem in arhitekturnem bogastvu zaledja. Projekt je v Slovenski Istri med drugim prinesel nov info center v Sv. Petru, nov Turistično informativni in degustacijski center v starem mestnem jedru v Izoli, prenovljeno Bržanovo domačijo v Smokvici in prenovljen vaški trg v suho-zidnem stilu v Topolovcu. Revitas so po besedah Štrkaljeve dobro sprejeli tudi domačini, pri izboru dejavnosti pa so se organizatorji skušali prilagajati njihovim željam in pobudam.

Projekt je bil 85-odstotno financiran iz evropskih sredstev Mreženje ljudi in znanja ter veliko število udeleženih v projektu je kot pomemben rezultat izpostavil tudi župan Buzeta Valter Flego. "Gre za širšo skupnost, ki se je v okviru projekta zavedla bogastva, ki ga imamo, in po katerem se razlikujemo od ostalega dela Evrope. Na ta način ohranjamo našo dediščino in kulturni turizem," je poudaril.

Poleg treh obalnih občin so se projektu, ki je bil v višini 85 odstotkov financiran iz evropskih sredstev, pridružili še piranska območna enota zavoda za varstvo kulturne dediščine, Istrska županija, hrvaška občina Svetvinčenat, mesta Poreč, Buzet in Vodnjan ter turistična organizacije istrske županije.

Pripravljajo nadgradnjo projekta Partnerji se pripravljajo že tudi za nadgradnjo projekta. Z njim nameravajo po besedah Štrkaljeve slediti tistim področjem, za katera je bilo največ zanimanja. Po njenih besedah naj bi nadgradili vsebine, vezane na suho-zidno gradnjo in freske.

Ne spreglejte