Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
12. 5. 2015,
14.24

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 12. 5. 2015, 14.24

7 let

To je 10 ukrepov, ki jih napoveduje minister Zdravko Počivalšek

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Letošnji vrh malega gospodarstva se odvija v znamenju napovedanih vladnih ukrepov v podporo malemu gospodarstvu in v luči lažjega dostopa do virov financiranja. Kako do denarja?

Kot je uvodoma poudaril svetovalec predsednika GZS Goran Novkovič Slovenija po dostopu do financiranja za malo gospodarstvo zaostaja za povprečjem EU. Uspešnost malega gospodarstva pri pridobivanju bančnih posojil je bila v letu 2014 slabša kot leta 2013. Opozoril je, da je težava financiranja večja pri manjših kot pri velikih podjetjih, 40 odstotkov malega gospodarstva pa uporablja bančno posojilo kot vir financiranja. Kar polovica posojil je bila lani namenjena tekočemu poslovanju, le tretjina naložbam, je sklenil Novkovič.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je poudaril, da se moramo bolj zavedati pomena malih in srednjih podjetij in jim omogočiti konkurenčno poslovno okolje. "Tako za domače kot tuje investitorje moramo ustvariti okolje, da bo privlačno za tiste, ki imajo idejo, so v stanju pridobiti denar in izvajati gospodarsko dejavnost," je dejal.

Ministrstvo bo prevzelo vlogo koordinatorja pri odpravi administrativnih ovir Minister je še napovedal, da želijo v odpravi administrativnih ovir narediti korak naprej. "Čeprav je ta ovira povezana z več ministrstvi bomo na gospodarskem ministrstvu prevzeli vlogo koordinatorja," je napovedal in podjetnike pozval k sodelovanju.

Poudarek bo tudi na delovni zakonodaji. Počivalšek želi v praksi udejanjiti spremembe, s katerimi "bomo lažje zaposlovali in lažje odpuščali". Države z bolj fleksibilno delovno zakonodajo imajo namreč nižje stopnje brezposelnosti, je poudaril.

Kar se tiče stroškov delovne sile, pa je Počivalšek spomnil, da je v Sloveniji delovna sila med najbolj obremenjenimi, ravno obratno pa velja za obremenitev kapitala. Vlada bo delala na obeh straneh. "Z rastjo zaposlovanja lahko pridemo do situacije, ko se v celoti v vrečo ne bo steklo manj kot doslej," je menil minister.

Možnosti financiranja na evropski ravni je predstavil vodja enote za financiranje inovacij in konkurenčnosti na generalnem direktoratu za gospodarske in finančne zadeve pri Evropski komisiji Roger Havenith. Med drugim je izpostavil tako imenovani Junckerjev naložbeni paket za mala in srednja podjetja.

V okviru tega paketa bo oblikovan mehanizem SME Window za mala in srednja podjetja. Proračun mehanizma naj bi znašal pet milijard evrov, skupno pa naj bi na ta način mobilizirali 75 milijard evrov za 185.000 malih in srednje velikih podjetij.

Predstavil pa je tudi vstopno stran Uradno spletišče Evropske unije, prek katere lahko podjetja s pomočjo iskalnih pogojev najdejo možnosti za pridobitev finančnih sredstev na evropski ravni.

Minister Počivalšek je predstavil tudi največje dosežke ministrstva lani, med katerimi je opozoril na naslednje:

- uvedba instrumenta semenskega kapitala za več lastniškega kapitala,

- z mikrokreditnimi linijami so bila dodeljena posojila v višini pet milijonov evrov,

- vzpostavljeni so bili modri predpisi,

- povečalo se je zaposlovanje mladih raziskovalcev,

- okrepila se je podpora preboju na trge.

Ne spreglejte