Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 7. 2013,
8.49

Osveženo pred

7 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 18. 7. 2013, 8.49

7 let, 8 mesecev

Tedenske in mesečne vinjete vendarle dražje že poleti, letne šele decembra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Neuradno: vlada bo zelo kmalu podražila tedenske in mesečne vinjete, medtem ko bodo letne dražje šele konec leta.

Vlada je prestavila za danes načrtovano odločanje o podražitvah vinjet in cestninjenja. Sprva je načrtovala, da se bo letna vinjeta podražila za slabih 16 odstotkov. Neuradno smo iz virov blizu vlade izvedeli, da naj bi se kratkotrajne vinjete, torej tedenske in mesečne (o polletnih, ki sicer veljajo samo za motorna kolesa, se še niso odločili), podražile že zelo kmalu. Letno vinjeto namerava vlada podražiti konec leta. Lani je stala 95 evrov.

Vlada je o vinjetah resno debatirala Spremembe uredbe o cestninskih cestah in cestnini je vlada na seji obravnavala, a je odločanje preložila na prihodnjo sejo, do takrat pa bo opravila dodatne izračune in usklajevanja, so z vlade sporočili prek družbenega omrežja Twitter.

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je po seji povedal, da je o predlogu dviga cen vinjet tekla "resna debata", a da še niso sprejeli dokončnih odločitev. Kot je dejal, bo podrobnosti in morebitne odločitve ministrstvo pojasnilo v prihodnjih dneh, ker danes "ni pravi čas za to".

Prva sprememba cen vinjet po štirih letih Letna vinjeta za osebne avtomobile trenutno stane 95 evrov, mesečna 30 evrov in tedenska 15 evrov. Za letno vinjeto za motorje je treba odšteti 47,50 evra, za polletno 25 evrov in za tedensko 7,50 evra. Po informacijah, ki smo jih pridobili na Planet Siol.net, se bo cena letne vinjete za osebna vozila zvišala na 110 evrov, kar je slabih 16 odstotkov več kot do zdaj.

Cena vinjet je nespremenjena od leta 2009. Ob uvedbi vinjet 1. julija 2008 so bile na voljo polletne vinjete za 35 evrov, za leto 2009 poleg polletnih tudi letne za 55 evrov, nato pa so bile od 1. julija 2009 po uvedbi mesečnih (30 evrov) in tedenskih vinjet (15 evrov) na voljo le še letne vinjete za osebna vozila za 95 evrov. Ta cena je veljala od 1. julija 2009, pri čemer je po navedbah Darsa večina takrat že imela letno vinjeto za 55 evrov, s tem datumom pa so bile ukinjene polletne vinjete za osebna vozila.

Dražje tudi ostale vinjete? Časnik Večer poroča, da naj bi se podražile tudi mesečne vinjete za osebna vozila, in sicer s 30 na 35 evrov, tedenska vinjeta za osebna vozila pa naj bi po novem stala 18 evrov (zdaj 15 evrov). Vlada naj bi s 47,5 na 55 evrov zvišala tudi ceno letne vinjete za motorje, polletna vinjeta za motorje naj bi se podražila na 29 evrov (zdaj 25), tedenska vinjeta za motorje pa naj bi se s 7,5 evrov podražila na 9 evrov.

Spremembe naj bi doletele tudi cestnine za tovorna vozila za posamezne odseke avtocest in hitrih cest. Slovenija je pomembna tranzitna država, tovorni promet po slovenskih cestah pa je zelo gost. V preteklosti so se večkrat pojavljala opozorila, da sorazmerno nizke cestnine v primerjavi s sosednjimi državami Sloveniji ne omogočajo ustreznih prihodkov s tega naslova in povečujejo privlačnost prevoza tovora po cestah v primerjavi z železnicami. To prispeva tudi k večjemu onesnaževanju.

Spremembe za reševanje Darsa Spremembe cestnin pa gre razumeti tudi v sklopu reševanja problematike visoke zadolženosti Družbe za avtoceste v RS (Dars). Na Darsu so nedavno zapisali, da je eden od ukrepov za zagotovitev vzdržnega dolžniškega bremena tudi takšna cenovna politika pri cestninah, ki bo omogočala vzdržen model servisiranja dolga v prihodnje.

Druga dva ukrepa sta novi zakon o državnem poroštvu za Dars, ki je v pripravi in naj bi podjetju omogočil aktivno upravljanje z dolgom, ter dogovor z bankami o reprogramu posojil.

Prihodek od prodaje vinjet je v prvih petih mesecih letos znašal 80 milijonov evrov. Prodaja vinjet za osebne avtomobile je bila letos nekoliko večja kot lani. V prvih petih mesecih je bilo prodanih odstotek več letnih (784.645) in mesečnih vinjet (166.075) kot v enakem obdobju lani, tedenskih pa pet odstotkov več (1,01 milijona). Podatki za prvo polletje bodo znani prihodnji teden, so povedali na Darsu.

Ne spreglejte