Nedelja,
22. 9. 2024,
22.06

Osveženo pred

4 dni, 8 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,76

Natisni članek

Natisni članek

ločitev družinski zakonik poroka Pravnik na dlani Pravni nasvet Pravni nasvet

Nedelja, 22. 9. 2024, 22.06

4 dni, 8 ur

Pravni nasvet

Sklenila sta predporočni sporazum. Se ga da izpodbijati? #pravni nasvet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,76
poroka | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Spoštovani, živim s partnerjem v izven zakonski skupnosti. Skupaj imava tudi otroka. Hiša je njegova, z otrokom pa imava v njej prijavljena stalno prebivališče. Preden sva se vselila v hišo, sem pri notarju podpisala klavzulo, da mi v primeru razveze ne pripada nič – ne hiša ne njegovo premoženje. Ali se lahko to vseeno spremeni v primeru razhoda, glede na to, da skupaj bivava že deset let na istem naslovu? Ali lahko to klavzulo še kako izpodbijam? Neimenovana.

Pravnik na dlani odgovarja:

V vsakem primeru je po Družinskem zakoniku izvenzakonska zveza popolnoma izenačena z zakonsko zvezo. V vprašanju sicer navajate "klavzulo", kar verjetno pomeni nek predporočni sporazum. Partnerja namreč lahko s pogodbo o ureditvi premoženjskopravnih razmerij določita vsebino premoženjskega režima, ki velja zanju.

Stanovanje
Novice Morajo dediči res vrniti vso socialno pomoč in še več? #pravni nasvet

Ločimo med pogodbenim in zakonitim premoženjskim režimom. Zakoniti premoženjski režim za partnerja velja, če zakonca pogodbe ne skleneta, če je pogodba o ureditvi premoženjskopravnih razmerij neveljavna, oz. če je pogodba o ureditvi premoženjskopravnih razmerij v svojih določbah nejasna, tako da ni mogoče ugotoviti vsebine premoženjskega režima, o katerem sta se zakonca želela dogovoriti, oziroma pravila, po katerem sta želela obravnavati medsebojna premoženjska razmerja.

Iz vašega vprašanja ne izhaja kakšno obliko pogodbe sta sklenila in ali ta vsebuje vse zakonsko potrebne sestavine za njeno veljavnost.

oče in sin spor
Novice Oče mu ni nikoli plačeval preživnine. Lahko to zahteva s tožbo? #pravni nasvet

V vsakem primeru ob morebitnem razhodu pravice do hiše (nepremičnine) ne bi imeli, saj jo je partner imel že pred tem in predstavlja njegovo posebno premoženje. Ravno tako je v primeru vašega lastništva od prej.

Drugače pa je v primeru smrti enega od partnerjev. Če sporazum posebej ne določa, je potem preživeli partner in seveda otrok dedič po pokojnem v skladu z Zakonom o dedovanju. V vašem primeru bi bila z otrokom dediča vsak do polovice dedne mase. V primeru oporoke pa vam pripada nujni delež na celotnem premoženju pokojnega partnerja.

stara hiša dediščina
Novice Pred 20 leti je prejemala socialno pomoč. Bo to vplivalo na dediščino? #pravni nasvet
starostnik
Novice Če občina prevzame doplačevanje za dom, kaj je s premoženjem in zapuščino? #pravni nasvet