Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 9. 2012,
9.52

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 4. 9. 2012, 9.52

7 let, 7 mesecev

Pogonska goriva odslej na novem rekordu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Drobnoprodajne cene pogonskih goriv v Sloveniji so se opolnoči zvišale in dosegle nove rekordne vrednosti. Liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina se je podražil za 1,4 centa na 1,576 evra.

100-oktanski bencin se je podražil za dva centa na 1,598 evra, dizelsko gorivo pa za 1,5 centa na 1,444 evra. Zvišala se je tudi cena kurilnega olja, in sicer za 1,7 centa na 1,076 evra za liter.

Za visoke cene nafte je kriva tudi politična kriza v Siriji in Iranu Kot je pojasnil direktor Inštituta za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji Djani Brečevič, so se v minulih dveh tednih cene surove nafte zvišale, posledično so višje tudi cene pogonskih goriv na mediteranskih borzah. "Kljub temu, da obstajajo težave v območju z evrom zaradi dolžniške krize, je vendarle zaznati pozitivne premike oz. nekoliko ugodnejše gospodarske kazalce na ravni celotnega svetovnega gospodarstva," je dejal.

Po njegovih besedah dodaten pritisk na cene nafte predstavlja politična kriza v Siriji in Iranu, pa tudi orkan, ki je v Mehiškem zalivu povzročil prekinitev črpanja nafte v zalivu in deloma manjši obseg obalnih rafinerij.

Brečevič sicer ocenjuje, da bo vlada v primeru intenzivnejšega naraščanja cene nafte in posledično cene pogonskih goriv na mediteranskih borzah zagotovo posegla po znižanju trošarin.

Ne spreglejte