Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 1. 2014,
15.25

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 23. 1. 2014, 15.25

7 let, 2 meseca

Obiskovalci Sočija v slovenskih hišah v pragozdu in ob Stalinovi dači

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Mitizirati rusko prakso poslovanja je povsem odveč. Kakovost, konkurenčnost in vztrajnost, to so najpomembnejši aduti za pridobivanje poslov v Rusiji."

Tako pravi Janez Škrabec, direktor družbe Riko, enega od redkih slovenskih podjetij, ki mu je uspelo pridobiti posel ob bližnjih olimpijskih igrah v Sočiju. Te si bo tudi sam ogledal. Riko je sicer na ruskem trgu prisoten že več kot dve desetletji, kar je tudi eden od adutov za sklepanje poslov, a seveda še zdaleč ne edini.

Kaj gradite v Sočiju? V Sočiju, v gozdičku med Stalinovo dačo in Črnim morjem, od leta 2012 za zasebnega investitorja gradimo počitniško naselje lesenih hiš. Gre za nizkoenergijske hiše iz ekoloških materialov in v sozvočju z naravnimi danostmi mikrolokacije. Celotno naselje devetih lesenih hiš v skupni velikosti več kot 1.000 kvadratnih metrov je postavljeno ob že obstoječem počitniškem domu, na vzpetini nad obalo, v zaščitenem Črnomorskem pragozdu. Ta je edinstven po svojem ekosistemu, saj se tu prepletajo vplivi tropskega in zmernega pasu.

Kako ste dobili posel? Pogodbo z ruskim investitorjem v Sočiju, to je Ruski holding NPO Ural, smo sklenili prek švedskih arhitektov iz biroja Sandellsandberg. Švedski strokovnjaki so izdelali idejni in izvedbeni projekt ter nas predlagali kot najprimernejšega izvajalca del za rusko območje. To zahteva specifično znanje ter poznavanje razmer in položaja na terenu. Oktobra 2013 smo podpisali dodatno pogodbo z istim investitorjem za drugo fazo projekta, in sicer za izdelavo, dobavo in montažo vseh zunanjih vhodov, visečih mostičkov in glavnega stopnišča v večstoletnem parku, ki je pravzaprav pragozd v središču obmorskega letovišča.

Ali pri poslu kot vaši podizvajalci sodelujejo še kakšna slovenska podjetja? Kot naši partnerji sodelujejo podjetje Alpod, ki dobavlja parket, Kamnoseštvo Boštjan Jenič z marmorjem in podjetje Mlinar & Mlinar, ki dobavlja pohištvo za vse objekte. Druga faza projekta je pred koncem, v tretji fazi pa bomo kompleksu dodali še zunanji bazen in wellness center.

Kolikšna je vrednost posla? Približno 2,5 milijona evrov. Naselje s turistično vsebino bo za širšo javnost sicer odprto po končanih olimpijskih igrah.

Ali ste naleteli na kakšne težave pri izpeljavi projekta? Povsem premagljive težave so nastale ob uvajanju strožjih omejitev na celotnem območju prihajajočih olimpijskih iger, vendar smo jih uspešno rešili.

Kako dolgo že delujete na ruskem trgu, kateri so vaši največji projekti? Podjetje Riko na ruskem trgu deluje od svoje ustanovitve, to je nekoliko več kot 20 let. Na ruskem trgu smo se uveljavili kot dobavitelji ruskih avtomobilskih gigantov (Avtovaz, Avtodizel …), na področju logističnih sistemov itn. Na primer v Moskvi smo zgradili avtomatizirano skladiščno-distributivni center Ikea in prestižni hotel Peter I. V Ivanovu smo začeli graditi tekstilne tovarne za proizvodnjo specialnih tkanin, ki jim bomo dobavili tudi tehnologijo, za družbo Zvezda pa projektiramo tovarno za dizelske motorje.

Kaj je bilo ključno za uspeh na ruskem trgu? Tradicija prisotnosti slovenskih podjetij na tem trgu. Podjetja Lek, Krka, Iskratel so v Ruski federaciji uspešna zato, ker so si v času Sovjetske zveze ustvarila ugled. To je bilo ključno za prodor, za obstanek pa so pomembni konkurenčna ponudba, kakovostno delo in velika mera vztrajnosti.

Koliko prihodkov letno ustvarite na ruskem trgu? 40 milijonov evrov.

Kaj je še pomembno pri poslovanju na ruskem trgu in z ruskimi partnerji? Kakšna pravila, običaje, kulturne posebnosti je treba upoštevati? Priporočil bi predvsem poznavanje ruskega jezika in ruske kulture nasploh. Tako najlažje in tudi najbolj učinkovito začutiš njihov duhovni oziroma kulturni značaj.

Kakšni plačniki so ruski partnerji (država, podjetja)? Naše dolgoletne izkušnje so izjemno pozitivne.

Kaj sicer menite o izvedbi olimpijskih iger v Sočiju? Ali bi lahko nastali kakšni zapleti, povezani s terorističnimi nevarnostmi, organizacijskimi težavami itn.? Olimpijske igre iz države gostiteljice ustvarijo epicenter svetovnega dogajanja. Prav zato je vse tisto, kar imenujete zapleti, sestavni del, proti kateremu ne bi bila imuna nobena gostiteljica olimpijskih iger. Prepričan sem, da je mesto Soči v Ruski federaciji prav tako primerna izbira za izvedbo kot London ali Peking pred leti.

Ali imate morda že sklenjene posle tudi za pripravo objektov za svetovno prvenstvo v nogometu v Rusiji leta 2018? Prav za ta dogodek še ne, si pa obetamo, da bo organizacija prvenstva pospešila izpeljavo naših že dogovorjenih poslov.

Ne spreglejte