Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 5. 2011,
12.59

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

gradnja

Sobota, 21. 5. 2011, 12.59

7 let, 3 mesece

Marles Hiše lani z 21 milijoni evrov prihodkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Družba Marles Hiše je v preteklem letu beležila nekaj več kot 21 milijonov evrov prihodkov, ob tem pa so leto sklenili z okoli 62.000 evri dobička.

Kot je za STA povedal direktor družbe Bogdan Božac, je to na ravni leta 2009, nekoliko bolj dobičkonosni sta bili leti 2007 in 2008. Glede na splošne razmere takšen izkupiček ocenjuje kot zadovoljiv.

"Prihodke povečujemo, še zlasti v tujini" "Cene na področju javnega naročanja so se nekoliko znižale, zato smo morali prihodke rahlo povečati, da smo še vedno ohranili pozitiven poslovni rezultat. Še naprej ohranjamo vodilni položaj na področju gradnje javnih objektov in večjih poslovnih objektov v Sloveniji ter še naprej povečujemo prihodke, zlasti v tujini," je dejal Božac in dodal, da jim prodaja izrazito raste predvsem v Italiji, Švici in Franciji.

Kot je dejal, Marles Hiše trenutno še vedno več kot polovico svojih prihodkov ustvarijo v Sloveniji, a to ne velja tudi za število objektov. V Sloveniji imajo namreč več velikih objektov, ki jih zaključujejo po principu ključ v roke, medtem ko v tujini takšnih oblik poslovanja skorajda nimajo, zaradi česar so tam prihodki tudi nekoliko nižji, višja pa je dobičkonosnost teh projektov.

Kriza še ni dosegla dna, meni Božac

Božac tudi poudarja, da kriza v gradbeništvu ta trenutek še ni dosegla dna, kar se za njih najbolj pozna prav na segmentu gradnje prek javnih naročil. Ob tem se tudi na tem področju pojavlja vse več ponudnikov, ki z montažno gradnjo nimajo veliko skupnega, zdaj pa svoj del zaslužka iščejo tudi na tem področju, ne da bi imeli s tem kakršnekoli izkušnje ali reference.

Do sedaj niso imeli težav s plačilno disciplino "Tako se pojavljajo velika gradbena podjetja, ki skušajo posle dobiti po nerazumno nizkih cenah, šele ko jih pridobijo, pa začnejo iskati dejanske izvajalce. Drugi pa so majhna inženering podjetja, ki pogosto ceno še dodatno znižujejo in prav tako šele pozneje iščejo izvajalce za montažni del. Vse to bistveno vpliva na padec cen na področju javnih naročil," meni Božac in dodaja, da se podjetja soočajo tudi s težavami pri iskanju virov financiranja, a sami s tem doslej niso imeli večjih težav, prav tako ne s plačilno disciplino.

V Sloveniji imajo 40-odstotni tržni delež Marles Hiše so največji in najstarejši proizvajalec montažnih objektov v Sloveniji s skoraj 40-odstotnim tržnim deležem, ki trenutno zaposluje okoli 220 ljudi. Božac načrtuje, da bi prihodke in dobiček v letu 2011 ohranili na približno lanski ravni. V Sloveniji načrtujejo povečanje prodaje na trgu individualnih objektov, prav tako pa naj bi se povečala prodaja v Italiji, Avstriji in Švici, kjer so trenutno zelo konkurenčni, še nekoliko pa naj bi upadla prodaja na področju javnih objektov.

Poudarek je na tehnološkem izpopolnjevanju objektov

Na področju investicij Božac omenja predvsem nadaljnje tehnološko izpopolnjevanje njihovih objektov, zlasti na področju energetske varčnosti, medtem ko so v preteklih treh letih veliko vlagali v tehnološko opremo za proizvodnjo. V tem času so kupili dva nova stroja za obdelavo lesa, v sestrski družbi Marles proizvodnja stavbnega pohištva z dodatnimi 70 zaposlenimi pa so med drugim kupili povsem nov okenski center. Glede na rast prodaje načrtujejo tudi ohranitev sedanjega števila zaposlenih, tehnološke izboljšave pa jim bodo omogočile tudi dvig produktivnosti.

Mariborsko podjetje, ki je prek Marlesa v večinski lasti Leopolda Poljanška, je nedavno pridobilo dva nova certifikata. Za gradnjo visokoučinkovitih nizkoenergijskih objektov na švicarskem trgu so pridobili nadstandardni certifikat Minergie, z nemškim certifikatom Passivhaus pa Marles zadržuje vodilni položaj na področju montažnih objektov in najvišja merila pri gradnji montažnih lesenih, nizkoenergijskih in pasivnih objektov.

Ne spreglejte