Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 1. 2011,
9.06

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 2. 1. 2011, 9.06

7 let, 6 mesecev

Krčenje ponudbe javnih del slaba novica za številne Mariborčane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Ker so se z letom 2011 sredstva za programe javnih del prepolovila, so morali v mariborski območni službi zavoda za zaposlovanje zmanjšati obseg letošnjih javnih del za več kot polovico.

To je veliko razočaranje za številne na tem območju, saj so bila javna dela priložnost za vsaj začasno reševanje problema visoke brezposelnosti. Letos 3,1 milijona, lani 6,8 milijona evrov V skladu s programom javnih del, ki ga je 21. oktobra lani sprejela vlada, je za izvajanje lokalnih in nacionalnih programov javnih del v državnem proračunu za leto 2011 zagotovljenih okoli 17 milijonov evrov, medtem ko je bilo še leto prej v ta namen zapisanih nekaj manj kot 37,2 milijona evrov. Od tega je za Območno službo zavoda za zaposlovanje Maribor v letu 2011 namenjenih 3,1 milijona evrov, medtem ko je bilo leto prej 6,8 milijona evrov. Lani 943 brezposelnih oseb, letos le 340 Kot je pojasnila direktorica območne službe Vlasta Stojak, nameravajo v letu 2011 v izbrane programe javnih del vključiti okrog 340 brezposelnih oseb. To je veliko manj kot v letu 2010, ko je javna dela opravljalo 943 oseb, ali v letu 2009, ko je bilo v javnih delih 1009 oseb.

Stojakova je pojasnila, da je k zmanjšanju ponudbe javnih del poleg zmanjšanja sredstev iz državnega proračuna prispevalo tudi povečanje stroškov financiranja posameznega udeleženca javnih del. Med drugim je višja minimalna plača, ki je osnova za izračun plače tistega, ki opravlja javno delo.

Stopna brezposelnosti se bo še povečala Na zavodu ocenjujejo, da se bo večji delež oseb, ki ne bodo več vključene v programe javnih del, prijavil v evidenco brezposelnih oseb, kar bo gotovo vplivalo na povišanje stopnje brezposelnosti na tem območju, ki je že zdaj nad slovenskim povprečjem.

Začasna rešitev problema brezposelnosti Zanimanje za izvajanje programov javnih del je bilo vsa leta veliko. Ravno tako je bil interes brezposelnih oseb za vključitev v te programe vedno večji, kot pa je bilo na voljo prostih mest, predvsem na območjih in področjih, kjer je manj priložnosti za zaposlitev. Javna dela so namreč omogočala vsaj začasno rešitev problema brezposelnosti prijavljenim na zavodu za zaposlovanje.

Številne pritožbe Predvideno zmanjšanje je zato že naletelo na številne pritožbe. Prvi so se oglasili mariborski kulturni zavodi, ki bodo morali zaradi lastne nezmožnosti financiranja ukiniti delovna mesta, ki so se doslej sofinancirala iz programa javnih del. V Fotogaleriji Stolp na primer bodo zaradi tega morali celo zapreti vrata za obiskovalce.

Brezposelna oseba lahko javno delo opravlja eno leto Brezposelna oseba je sicer lahko vključena v program javnega dela največ eno leto, razen invalidov, žensk, starejših od 53 let, in moških, starejših od 55 let, ki lahko javna dela opravljajo do upokojitve.

Javna dela lahko organizirajo le neprofitni delodajalci ali druge organizacije za tiste dejavnosti, katerih cilj ni pridobivanje dobička in kadar z dejavnostjo, ki se izvaja v okviru javnih del, ne povzročajo nelojalne konkurence na trgu.

Za leto 2011 izbrali 131 programov 73 izvajalcev Za leto 2011 so na mariborskem zavodu za zaposlovanje, ki zajema urade za delo Maribor, Lenart, Ruše, Pesnica in Slovenska Bistrica, prejeli 500 vlog za izvajanje javnih del. "Od 500 vlog smo izbrali 131 programov 73 izvajalcev," je pojasnila namestnica direktorice zavoda Mirjana Zgaga.

Programe izbirali na podlagi točkovanja Programov niso izbirali po področjih ampak na podlagi točkovanja. Prednost so imeli tisti, ki so v preteklem letu v javna dela vključevali najtežje zaposljive osebe in tisti, ki so se zavezali takšne ljudi zaposliti leta 2011. Več točk so dobili tudi tisti programi, ki so sofinancirani s strani lokalne skupnosti ali ministrstva, ki so v preteklih letih koga iz javnih del zaposlili, programi, ki so bili novi, in tisti, ki so oddali popolno vlogo.

Ne spreglejte