Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Ponedeljek,
7. 4. 2014,
14.57

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 4. 2014, 14.57

7 let, 7 mesecev

Kje se bo v nekdanji Jugoslaviji letos najbolje živelo

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
BDP-ji v državah jugovzhodnega Balkana bodo letos stagnirali, rahlo izboljšanje je mogoče napovedati le za Slovenijo in Črno goro, v zadnjem makroekonomskem poročilu piše Hypo skupina.

Bruto domači proizvod (BDP) v državah jugovzhodne Evrope bo letos, splošno gledano, približno enak, pri čemer bo krivulja gospodarske rasti nekoliko boljša od napovedi v Sloveniji in Črni gori, slabša pa v Srbiji in Bosni in Hercegovini. Tako v makroekonomskem poročilu ob koncu letošnjega prvega četrtletja piše Hypo Alpe Adria.

Poraba gospodinjstev v regiji naj bi po napovedih sicer še naprej upadala.

Neto trgovinska bilanca ob koncu leta v regiji bo izkazovala manjši presežek kot v preteklih letih, s krhkim ravnovesjem pri popravljanju zunanjega povpraševanja in uvozom, ki naj bi ga poganjalo pričakovano povečanje vlaganja.

Realno tveganje bi sicer lahko pomenila volatilnost na svetovnih trgih, menijo v Hypu.

Slovenija še ni zunaj nevarnosti Dokapitalizacija bank in stresni testi, ki jih je izvedla Slovenija, so korak v pravo smer, a ukrepe bo treba dopolniti s prestrukturiranjem podjetij, potrebne so tudi rešitve za državno imetje in izvedba privatizacije. Nevarnost za Slovenijo še ni minila, navajajo v banki.

V vmesnem obdobju mora država obvezno izvesti ukrepe za preprečitev fiskalne prekoračitve.

Sloveniji sicer poročilo za letos napoveduje proračunski primanjkljaj 0,8 odstotka, to je 0,6 odstotka manj, kot predvidevala prejšnja napoved Hypo skupine. Pozitivna razlika nastaja predvsem po zaslugi dobrih izvoznih napovedi in po zaslugi sproščanja pritiska na finančnem trgu.

Gospodarska rast naj bi po projekcijah banke sicer iz negativne prešla v pozitivno leta 2015.

Fiskalni izzivi za Hrvaško, reforme čakajo Srbijo Hrvaška ima težave s širitvijo gospodarstva, to ji preprečujejo fiskalni izzivi, pred katerimi je država. Poročilo naši južni sosedi za letos napoveduje gibanje v recesijskih številkah, eden od poglavitnih razlogov za to naj bi bilo prilagajanje domačemu povpraševanju.

Ali so na vidiku reforme, se za Srbijo sprašujejo avtorji poročila, ki so pri napovedih o gibanju BDP te države manj optimistični kot v preteklosti. V Srbiji so za letos predvidena manjša vlaganja, najšibkejši člen še naprej ostaja zasebna poraba, ugotavlja Hypo.

Država nujno potrebuje proračunsko reformo, tej je nova vlada sicer naklonjena, ugotavljajo analitiki skupine. Inflacija bo po napovedih ostala na nizkih ravneh, če bodo fiskalna tveganja manjša, pa bi srbska narodna banka lahko zrahljala svojo politiko.

Bosni in Hercegovini letos ne kaže najbolje, Črna gora z naraščajočimi naložbami Podobno kot hrvaško se tudi gospodarstvo Bosne in Hercegovine v letu 2014 naj ne bi odrezalo dobro, in to predvsem po zaslugi upadanja vlaganj. Po drugi strani Hypo meni, da se bo poraba gospodinjstev v tej federalni državi pomaknila v pozitivno območje.

Da se bo zasebna poraba letos izboljšala, so zapisali v napoved za Črno goro za letošnje leto. Državi sicer napovedujejo vztrajno gospodarsko rast.

Poleg te naj bi upanje zbujale tudi naraščajoče naložbe, čeprav tveganja, da se lahko te upočasnijo, ni mogoče izključiti, je v poročilu še navedla avstrijska banka.

Ne spreglejte