Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
24. 12. 2014,
13.19

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 24. 12. 2014, 13.19

7 let, 7 mesecev

Kaj pomenijo rekordi na ameriški borzi?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Najpomembnejša svetovna delniška indeksa sta včeraj na Wall Steetu dosegla rekordne vrednosti. Kaj je vlagateljem vlilo toliko zaupanja v ameriška podjetja in kaj lahko pričakujemo v prihodnje?

Indeks Dow Jones je včeraj prvič v zgodovini presegel mejo 18 tisoč točk in trgovanje sklenil pri 18.024,17 točke, kar je 64,73 točke oziroma 0,36 odstotka več kot v ponedeljek. Indeks 500 največjih ameriških podjetij S&P 500 je trgovanje sklenil pri 2082,17 točke, kar je 3,63 točke oziroma 0,17 odstotka več kot v ponedeljek.

"Eden izmed ključnih dejavnikov za doseganje rekordnih vrednosti dveh ameriških borznih indeksov je bila objava podatkov o najvišji gospodarski rasti ZDA v zadnjih 11 letih," pravi vodilni analitik v podjetju Finančni trgi Luka Gubo.

Ameriško gospodarstvo je včeraj proti vsem pričakovanjem v tretjem letošnjem četrtletju doseglo petodstotno rast. Glavna dejavnika močne konjunkture sta bila zasebna potrošnja in poslovne investicije, navaja ministrstvo za trgovino, ki je podatke za potrošniško porabo od prejšnje ocene popravilo navzgor za odstotek, na 3,2 odstotka rasti na letni ravni, podatke za poslovne investicije pa z 2,1 na kar 7,2 odstotka.

Pričakovanja ostajajo visoka Drugi svetovni trgi, predvsem trgi v razvoju, se z rekordnimi vrednostmi indeksov ne morejo pohvaliti in krepko zaostajajo za pozitivnim vzdušju na Wall Streetu. "Tu se postavlja vprašanje, ali je sama ameriška gospodarska rast res toliko močnejša kot drugod po svetu ali smo morda že priča nastajanju balona. Sam menim, da je makroekonomsko stanje v ZDA izjemno ugodno za rast delniških trgov," pravi Gubo in pojasni, da velikim pričakovanjem zares sledi tudi dobra realizacija. Če gospodarski kazalniki ne bi upravičili pričakovanj vlagateljev, tudi bikovskega trenda ne bi bilo.

Kot pravi Gubo, pričakovanja glede prihodnje rasti še naprej ostajajo visoka. Ameriška centralna banka je namreč nakazala dvig ključnih obrestnih mer, kar bi se lahko zgodilo konec prihodnjega leta ali na začetku leta 2016. Gubo pravi, da višanje obrestnih mer še ne pomeni konca rasti borznih trgov. To se je lepo videlo pred desetletjem, ko se je ključna obrestna mera v ZDA začela dvigovati, borzna rast pa je trajala še naslednja štiri leta. "Prvi dvig obrestnih mer še ni problematičen. Večja težava nastane, ko ta postane previsoka in začne ovirati gospodarsko rast," pojasni analitik s portala finančnitrgi.com.

Smo znova priča napihovanju tehnološkega balona? Gubo trenutno edino nevarnost na ameriškem borznem trgu vidi v napihovanju balona v tehnološkem sektorju, podobnega tistemu iz leta 2000. Delnice tehnoloških podjetij so takrat dosegale izjemne rasti, tokrat pa borzni balon napihujejo podjetja, ki se ukvarjajo s socialnimi omrežji. "Delnice podjetij, kot sta Facebook in Alibaba, so krepko precenjene," še meni Gubo, ki v prihodnjih desetih letih ameriški borzi napoveduje krepko nižje donose kot evropskim borzam in trgom v razvoju.

Ne spreglejte