Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 4. 2013,
12.22

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 15. 4. 2013, 12.22

7 let, 2 meseca

Gorenje in Krka na vrhu največjih izvoznikov leta 2012

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Največji slovenski izvoznik je bila po podatki Dela tudi leta 2012 skupina Gorenje.

Revoz, ki je še leta 2010 zasedal prvo mesto, je prehitela še Krka, ki je za razliko od preostalih dveh največjih lani uspela povečati izvoz, in to za 78,5 milijona evrov. Največja izvoznika sta lani ustvarila za 2,1 milijarde evrov prometa v tujini. V Gorenju 96 odstotkov prihodkov ustvarijo v tujini V Gorenju, kjer 96 odstotkov prihodkov ustvarijo v tujini, so lani skupaj dosegli 7,9 odstotka manjši izvoz kot leta 2011. S prodajo so 5,5 odstotka več dohodka ustvarili na trgih zunaj Evrope, kjer za leto 2015 načrtujejo nadaljnjo rast s 100 na 150 milijonov evrov. Letos naj bi se skupna vrednost njihovega izvoza povečala. Krka letos načrtuje za 180 milijonov evrov investicijskih vlaganj V Krki za letos načrtujejo šestodstotno rast prodaje. Največji slovenski farmacevt v letošnjem letu načrtuje za 180 milijonov evrov investicijskih vlaganj, ki bodo omogočila povečanje zaposlenih v družbi za šest odstotkov. Revoz bo letos še zmanjševal izvoz Revoz, ki je leta 2010 k slovenskemu izvozu prispeval malo več kot 1,2 milijarde evrov, jih je lani dosegel manj kot 900 milijonov evrov, kar predstavlja 18,7-odstotni padec, za letos pa načrtujejo zmanjšanje za še 140 milijonov evrov. Na lestvici največjih izvoznikov do 10. mesta sledijo: Skupina Sij, Skupina Impol, Cimos, Skupina Kolektor, BHS Hišni aparati, Skupina Helios in Hella Saturnus. 146 izvoznikov z Delove lestvice je lani sicer skupaj ustvarilo za 9,96 milijarde evrov izvoza. Danes objavljena lestvica je bila sestavljena na podlagi ankete med približno 4000 podjetji. Podatke so poslali, če je vrednost njihovega izvoza presegla 1,3 milijona evrov. Podjetij, ki so vključena v skupine, za katere so prejeli podatke, niso vključili, podatki za skupine pa naj bi se nanašali na ustvarjeni izvoz iz Slovenije.

Med večjimi izvozniki z lanske lestvice podatkov niso posredovali Hit, skupina Splošna plovba, Luka Koper, Johnson Controls NTU, Savatech, Eti, Paloma, Trimo, SwatyComet, Knauf Insulation in Mariborska livarna. Nova pa je skupina Helios, ki se je uvrstila na deveto mesto.

Lani ustvarjenega 20,88 milijarde evrov izvoza Po podatkih statističnega urada je bilo lani ustvarjenega 20,88 milijarde evrov izvoza, vendar pa ti podatki v nasprotju z Delovo lestvico ne vključujejo storitvenih dejavnosti.

Večina podjetij, ki je odgovorila na Delova vprašanja, sicer poroča o rasti ali upadu prodaje na tujih trgih v zadnjem letu za do sedem odstotkov. Dvomestni upad po vrednosti izvoza so imeli: Cinkarna Celje (-12 odstotkov), Boxmark (-18 odstotkov), AHA Skupina (-12 odstotkov), Kovintrade (-14 odstotkov), Niko (-11 odstotkov), dvomestno rast pa med drugimi LTH Castings (deset odstotkov) Iskra Emeco (40 odstotkov), Iskra Mehanizmi (11 odstotkov), TTK Srpenica (19 odstotkov), Inotherm (19 odstotkov), skupina Pivovarna Laško (13 odstotkov), Litostroj Jeklo (38 odstotkov), Ursa (18 odstotkov).

Med podjetji, ki načrtujejo bistveno rast, izstopa Pipistrel Po napovedih naj bi opazovana podjetja letos ustvarila za 8,98 milijarde evrov izvoza, devet odstotkov manj kot lani. Med podjetji, ki načrtujejo bistveno rast, Delo izpostavlja Pipistrel, kjer pričakujejo povečanje za več kot sto odstotkov.

Med izvozniki, ki na lestvici zasedajo prvih 40 mest, najvišjo, 16-odstotno rast, načrtujejo v Jubu, enako tudi v Štorah Steel, skoraj 14-odstotno v koprskem Cimosu, ki je bil lani šesti največji izvoznik. Manj prihodka od izvoza letos pričakujejo tudi Hella Saturnus (-17 odstotkov), Interevropa (-11 odstotkov), Cinkarna Celje (- pet odstotkov).

Ne spreglejte