Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 6. 2013,
9.11

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

privatizacija

Sobota, 8. 6. 2013, 9.11

7 let, 2 meseca

Glede potrditve prvega privatizacijskega paketa v DZ še precej nejasnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Medtem ko so na ministrstvu za finance optimistični glede prvega privatizacijskega paketa, pa se v DZ pri tem nekoliko zapleta.

Predsednik DZ Janko Veber meni, da bi lahko poslanci to po normalnem postopku obravnavali na julijski seji DZ.

Na ministrstvu za finance so ta teden dejali, da so lahko glede na nabor naložb za prodajo v prvem privatizacijskem paketu optimistični. Napovedali so, da vlada potrditev novele zakona o Slovenskem državnem holdingu načrtuje vsaj do konca junija, strategija za upravljanje kapitalskih naložb države pa naj bi bila pripravljena do konca septembra.

Vlada je na program za prodajo uvrstila deleže v 15 podjetjih Vlada je na program za prodajo uvrstila deleže v 15 podjetjih - v Adrii Airways, Aeru, Elanu, Fotoni in Heliosu, za katere se je postopek prodaje že začel, ter dodatno še v desetih podjetjih. To so Aerodrom Ljubljana, Adria Airways Tehnika, Nova Kreditna banka Maribor, Telekom Slovenija, Cinkarna Celje, Gospodarsko razstavišče, Paloma, Terme Olimia Bazeni, Unior in Žito.

SD: Ni sporen seznam podjetij, temveč način prodaje in namen porabe kupnine Odbor DZ za finance in monetarno politiko bi moral v četrtek obravnavati vladni predlog prodaje naložb države, vendar se je pri tem zapletlo. V Pozitivni Sloveniji so ob začetku seje umaknili zahtevo za njen sklic. Koalicija si namreč glede predloga ni enotna. V SD pravijo, da ni sporen seznam podjetij, temveč način prodaje in predvsem namen porabe kupnine.

Veber: Ni razlogova, da bi nekaj naredili na vrat na nos Predsednik DZ Veber (SD) je medijem v DZ pojasnil, da bo lahko ta dokument po normalnem postopku obravnavan na julijski seji DZ. SD opozarja, da je treba imeti strategijo in najprej opredeliti, česa ne prodati. Ta razprava je do seje DZ potrebna, zato jo Veber tudi pričakuje. Po njegovem ni razlogov, da bi nekaj naredili "na vrat na nos".

Na vprašanje, kako bo glede podjetij, ki so že v teku prodaje, je Veber spomnil, da je DZ za posamezno podjetje že sprejel soglasje, npr. za tržiški Peko. Vse možnosti so, če je dobro pripravljeno gradivo, in tudi v teh primerih je lahko tako, je prepričan Veber.

V SDS za privatizacijo na transparenten način Poslanec SDS Marko Pogačnik pa je pojasnil, da bodo v SDS vedno zagovarjali privatizacijo, vendar pod pogojem, da bo ta potekala na transparenten način. V največji opozicijski stranki obžalujejo, da je sedanja koalicija zavrnila sprejem klasifikacije državnih naložb, ki jo je predlagala prejšnja vlada, s čimer je Slovenija po njihovem mnenju naredila deset korakov nazaj.

Pogačnik: DZ ni mesto, kjer bi se morale sprejemati odločitve o privatizaciji Pogačnik je poudaril še, da DZ ni mesto, kjer bi se morale sprejemati odločitve o privatizaciji. Če bo DZ soglasje za prodajo sprejemal za vsako posamezno podjetje, bomo s tem odbili vse resne investitorje, je dejal. Po njegovem je ključno, da Slovenski državni holding končno zaživi.

"Slovenija se mora odpreti tujim investicijam" Če privatizacije še ne bo oziroma bo prekinjena, bo to za Slovenijo velika katastrofa, je prepričan Pogačnik. Slovenija je namreč po njegovem izgubila zaupanje že pri večini investitorjev. Slovenija se mora odpreti tujim investicijam, je dejal.

Ne spreglejte