Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Petek,
30. 1. 2015,
14.20

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

gradbeno dovoljenje gradnja

Petek, 30. 1. 2015, 14.20

3 leta, 11 mesecev

Do gradbenega dovoljenja v petih dneh, a ne v Sloveniji

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po prvem marcu bodo imele srbske upravne enote največ 28 dni časa, da izdajo gradbeno dovoljenje. V Sloveniji je ta rok dva meseca, a se lahko hitro zavleče na več let.

Srbska vlada je z namenom odprave administrativnih ovir sprejela novelo zakona o prostorskem načrtovanju in gradnji, s katero se postopki za izdajo gradbenega dovoljenja skrajšujejo na največ 28 dni. Gre za enega od korakov k elektronskemu izdajanju dovoljenj, ki naj bi ga uveljavili na začetku prihodnjega leta.

Vlada od tamkajšnjih oblasti pričakuje, da bodo novo obvezo začele izpolnjevati po prvem marcu, medtem ko so jo v Kragujevcu začeli izpolnjevati že sredi septembra. V dobrem mesecu so vlagateljem s popolnimi vlogami dovoljenje izdali v samo petih dneh.

Ko se 60 dni zavleče na več let V Sloveniji so postopki precej daljši. Po zakonu o upravnem postopku mora pristojna upravna enota dovoljenje izdati najpozneje v 60 dneh oziroma v primeru skrajšanega postopka v 30 dneh. Rok začne teči po oddaji popolne vloge.

Povprečni čas čakanja od popolne vloge do izdaje dovoljenja je od meseca in pol do dveh mesecev, so nam sporočili z ministrstva za javno upravo. A celoten proces je dejansko precej daljši in lahko traja več mesecev ali celo let.

Težave nastajajo zaradi nepopolnih vlog, v večini primerov se pomanjkljivosti nanašajo na predloženo projektno dokumentacijo (PGD), ki vsebuje celoto dokumentov in določenih pravno pomembnih dejstev. Teh zaradi zahtevnosti ni mogoče popolnoma preveriti že takoj ob sprejemu, ampak se pokažejo skozi natančno obravnavo vloge kot celote in po posamičnih dejstvih, so pojasnili na ministrstvu.

Zato se dogaja, da uradna oseba vlagatelja na pomanjkljivosti opozori večkrat.

Slaba reklama za (tuje) investitorje, velika ovira za razvoj Dolgotrajni postopki pridobivanja gradbenih dovoljenj so zagotovo velika ovira za tuje in domače investicije. Dokaz za to je propadli projekt gradnje potniškega središča Emonika v Ljubljani.

"Sedem, osem let se že ukvarjamo s tem. Pošiljamo prošnje in se ne dajo," je leta 2011 v pogovoru za Moto magazin to problematiko komentiral podjetnik Igor Akrapovič. Več kot osem let je brez uspeha na gradbeno dovoljenje za obnovo Plečnikovega stadiona čakal tudi podjetnik Joc Pečečnik, ki je v intervjuju za Delo pred enim letom izjavil, da je to popolnoma nerazumno in da je treba vedeti, "da zato v naši državi vlagateljev ne bo".

Ravno to je v pogovoru za Delo pred dvema letoma izjavil tudi prvi mož nemško-slovenskega podjetja Hella Saturnnus Christof Drost: "V Sloveniji je samo za gradbeno dovoljenje potrebne toliko administracije, da lahko narediš doktorat. To je neumno in to je treba spremeniti."

Težava ni v izdaji dokumenta, temveč pri projektni dokumentaciji Na ministrstvu za okolje in prostor, ki je pristojno za predpise za področje gradnje objektov, poudarjajo, da na dolgotrajnost postopka ne vpliva predvsem izdaja dovoljenj, temveč so težave drugje, pri nabiranju soglasij, pripravljanju in popravljanju projektne dokumentacije ipd.

Z namenom zmanjšanja administrativnih ovir je vlada leta 2013 sprejela izhodišča za pripravo prenovljenega sistema načrtovanja in graditve, vključno s spremembo predpisov, ki "povzročajo (pre)dolge časovne ovire hitrejšim izvedbam gradbenih projektov". Ministrstvo tako nadaljuje ta projekt za poenostavitev in večjo fleksibilnost teh postopkov.

Ne spreglejte