Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 2. 2011,
7.28

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 9. 2. 2011, 7.28

7 let, 2 meseca

Direktorica Noviste ni sprejela delavcev SCT

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nekaj manj kot 100 delavcev SCT je pred ljubljanskim zavodom za zaposlovanje zaključilo protest.

Delavci zahtevajo možnost brezplačnega bivanja v delavskem domu, dokler ne uresničijo svojih pravic, ki sta jim jih kršila delodajalec in država. "Gremo do konca, ne bomo odnehali" "Naš boj ni samo boj za migrantske delavce, temveč za vse delavce v Sloveniji. Gremo do konca, ne bomo odnehali. Pritiskali bomo tudi na vlado, da podpre delavce. Lahko bi se, kot je bilo rečeno, ustanovil poseben sklad, iz katerega bi država poplačala te delavce, potem pa naj država denar terja od podjetij. Podjetja so ta denar dolžna delavcem in državi," je dejal aktivist Irfan Beširevič. "Če izgubiš stalno bivališče, nimaš nobenih pravic" Delavci po protestu, ki se je začel pred nekdanjo stavbo Roga, se nadaljeval pred poslopjem podjetja Novista in se zaključil pred ljubljanskim zavodom za zaposlovanje, pričakujejo, da bo Novista prenehala s pritiski na delavce. Omenjeno podjetje namreč upravlja nastanitvene domove, kjer so nastanjeni delavci SCT. "Mečejo jih na ulice in jih odjavljajo s stalnega bivališča. Če pa izgubiš stalno bivališče, nimaš nobenih pravic, kot da si brez dokumentov. Delavci brez plač pa ne morejo plačati najemnine," je poudaril Beširevič.

Novista: Informacije o izselitvi delavcev so nepopolne in neresnične Direktorica Noviste Marjanca Kavčič pred delavce ni stopila, so pa iz podjetja poslali sporočilo, da so navedbe o problematiki izselitve določenih delavcev SCT iz nastanitvenih domov, ki jih upravlja družba Novista, nepopolne in neresnične.

"Delavcev ne bomo izselili" V Novisti pravijo, da delavci, ki so zaradi stečaja družb SCT Gem in SCT Obrati ostali brez zaposlitve, ne bodo odjavljeni iz nastanitvenih domov, ki jih upravlja Novista, in jih ne bodo izselili, dokler ne dobijo sredstev iz jamstvenega sklada in nadomestila za čas brezposelnosti.

"K izselitvi so pozvali še več delavcev" Delavci, ki so se organizirali v okviru nevladne organizacije Nevidni delavci sveta (IWW), tega ne verjamejo, saj so na protestu opozorili, da je bilo še v torek več delavcev pozvanih, naj se danes izselijo. Koliko jih je prejelo ta poziv, ni znano, saj se, ko pravi Beširevič, ne želijo izpostavljati. Upajo namreč, da bodo vendarle lahko ostali.

Svetlik: Spremenjeni socialni sporazum je treba ratificirati Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je medtem pojasnil, da morata Slovenija in BiH spremenjeni socialni sporazum med državama, ki bo med drugim omogočil prejemanje nadomestila za brezposelnost tudi za tuje delavce z le začasnim prebivališčem, še ratificirati. V Sloveniji čaka na uvrstitev na dnevni red v DZ, v BiH pa obljubljajo, da ga bodo ratificirali najkasneje marca.

Spremenjeni sporazum, ki sta ga resorna ministra obeh držav podpisala decembra lani, med drugim določa, da bodo imeli pravico do denarnega nadomestila tudi delavci z začasnim (ne le s stalnim, kot velja sedaj) prebivališčem v tisti državi, v kateri so to pravico pridobili.

Od 140 do 160 evrov za posteljo Kot so pojasnili delavci, Novista v nastanitvenih domovih za posteljo zaračunava od 140 do 160 evrov.

"Za službo je potrebna prijava bivanja" Večina delavcev je po izgubi zaposlitve pripravljena naprej iskati službo. "Ampak za službo je potrebna prijava bivanja. Zelo veliko delavcev je tik pred upokojitvijo, ravno taki tudi dobivajo odpovedi," je opozoril Beširevič.

Koliko je bilo odpuščenih, v SCT ne povedo V SCT Obratih je dopoldne sicer 119 delavcev že dobilo delovne knjižice, v SCT Gemu pa 160 zaposlenih odpoved delovnega razmerja. Koliko zaposlenih v omenjenih družbah je dejansko izgubilo službo, koliko pa so jih premestili na druga delovna mesta, nam v podjetjih niso znali pojasniti. SCT Gem je sicer zaposloval 400, SCT Obrati pa 245 ljudi.

Delavce SCT, ki se jim je na protestu pridružilo več aktivistov iz različnih društev, je spremljalo več policijskih patrulj.

Brez stalnega prebivališča je pravica do nadomestila v mirovanju Kot so delavcem pojasnili na ljubljanskem zavodu za zaposlovanje, tistim, ki se prijavijo na zavodu in ki nimajo urejenega stalnega prebivanja v Sloveniji, zaradi še neratificirane spremembe sporazuma o socialni varnosti med Slovenijo in BIH pravica do denarnega nadomestila miruje do uveljavitve tega sporazuma.

Sodelavci zavoda že od prvih informacij o morebitnih odpuščanjih v teh in drugih podjetjih nemudoma vzpostavijo neposredno povezavo tako s predstavniki vodstva, z imenovanim stečajnim upraviteljem ter z delavci in jim posredujejo vse relevantne informacije, nujne za čim hitrejšo prijavo na zavodu in uveljavljanje pravic, ki izhajajo iz dela.

V vsakem primeru lahko vložijo zahtevek za denarno nadomestilo Na zavodu obenem izpostavljajo, da se lahko delavci kljub temu, da nimajo urejenega stalnega prebivanja v Sloveniji, prijavijo na zavodu in vložijo zahtevek za denarno nadomestilo. Zavod bo odločil o njihovi vlogi in jim izdal odločbo o priznanju pravice do denarnega nadomestila ter odločbo o mirovanju te pravice. Ko bo uveljavljena sprememba sporazuma, bodo lahko te brezposelne osebe, če si bodo v Sloveniji uredile prebivanje, vložile zahtevek za preostali čas upravičenosti po prenehanju razloga za mirovanje.

Po januarskih podatkih zavoda pravice do denarnega nadomestila mirujejo 2051 državljanom brez stalnega prebivališča, največ, 1859, jih je iz BiH.

Ne spreglejte