Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 9. 2012,
9.44

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 22. 9. 2012, 9.44

7 let, 7 mesecev

Deloitte: Skupini Unicredit in Triglav največji finančni instituciji v regiji Adria

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Med vodilne tri največje banke v regiji Adria so se lani uvrstile italijanski bančni skupini Unicredit in Intesa Sanpaolo ter skupina Nove Ljubljanske banke (NLB).

Skupina Unicredit je lani dosegla bilančno vsoto 20,8 milijarde evrov in tako ohranila položaj vodilne bančne skupine v regiji Adria. Največje bančne skupine regije Adria so sicer prisotne na večini trgov v regiji. "Zaradi različnih stopenj razvitosti gospodarstev regionalna prisotnost bank zagotavlja stabilnost in ponuja priložnost za opazno rast in povečanja donosnosti," je poudaril revizijski partner v družbi Deloitte Juraj Moravek. Šibko gospodarsko okrevanje v regiji Adria je sicer vplivalo na nadaljnjo rast nedonosnih posojil v bilancah bank iz lanskega leta.

Direktor v oddelku za finančno svetovanje v družbi Deloitte Janez Škrubej je poudaril, da je prav naraščajoč portfelj nedonosnih posojil spodbudil banke, da ostanejo osredotočene na dejavnosti, ki so usmerjene k poplačilu posojil. Lani je bančni sistem regije sicer doživel velik preobrat, ko je največja ruska banka Sberbank prevzela osem članic skupine Volksbank International. Posel, ki je bil končan septembra, je bil vreden 505 milijonov evrov.

Na lestvici največjih zavarovalniških skupin je najvišje mesto ohranila Zavarovalnica Triglav Med vodilne tri zavarovalnice pa so se uvrstile skupina Triglav, hrvaška skupina Croatia osiguranje in Adriatic Slovenica, je pokazala raziskava revizijske hiše Deloitte. Na lestvici največjih zavarovalniških skupin je najvišje mesto ohranila slovenska skupina Zavarovalnica Triglav, ki je po podatkih hiše Deloitte lani ustvarila bruto premije v vrednosti 921 milijonov evrov. V nasprotju z bančnim sektorjem je slovenski zavarovalniški trg najrazvitejši v regiji, tako po deležu bruto premije v bruto domačem proizvodu kot po deležu bruto premije na prebivalca, kar postavlja Slovenijo daleč pred preostale države v regiji, poudarjajo v družbi Deloitte.

Ne spreglejte