Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 2. 2013,
14.45

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Delo Večer Pivovarna Laško

Torek, 26. 2. 2013, 14.45

7 let, 2 meseca

Delo prodalo skoraj 80 odstotkov Večera

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Družba Delo, ki je hčerinska družba Pivovarne Laško, je prodala 79,24-odstotni delež Večera. Neuradno naj bi bil kupec podjetje Medici iz Hamburga, za Večer pa naj bi plačal 5,1 milijona evrov.

Pogodba s kupcem, ki ga v pivovarni ne razkrivajo, je sklenjena pod odložnimi pogoji, so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz Pivovarne Laško. "Pivovarna Laško obvešča javnost in delničarje, da je njena hčerinska družba Delo danes z investitorjem podpisala pogodbo o prodaji 202.788 navadnih imenskih kosovnih delnic družbe Večer, kar predstavlja 79,24-odstotni delež," so zapisali v Pivovarni. Večer je neuradno kupila nemška založniška družba Medici iz Hamburga, za katero stoji Andre Warnecke, ki je že svetoval Delovi upravi. Gre za nakup pod odložnimi pogoji, kar pomeni, da mora Medici izpolniti še nekaj obveznosti iz pogodbe, da bo pogodba dejansko začela veljati. Po izpolnitvi pogojev s strani kupca bo družba Pivovarna Laško obvestila delničarje, Delo pa je pogodbo predložilo v soglasje Agenciji za varstvo konkurence, so navedli v Pivovarni Laško in v Delu. Sklenitev pogodbe pomeni izvršitev odločbe Urada za varstvo konkurence s septembra 2009, ki je družbi Delo naložila, da proda vsaj 75-odstotni delež v družbi Večer zaradi ugotovljene presežne tržne koncentracije, so spomnili v družbi Delo, kjer dodatnih informacij glede prodaje niso želeli razkriti. Izhodiščna cena za Večer naj bi znašala 6,5 milijona evrov, po pogajanjih pa naj bi jo znižali na 5,1 milijona evrov. Zgodba o prodaji Večera se vleče že nekaj let Zgodba o prodaji Večera se vleče že nekaj let. Delo je namreč svoj lastniški delež v mariborskem Večeru na 79,24 odstotka povečalo novembra 2008, Urad za varstvo konkurence pa je Delu nato septembra 2009 naložil, da mora zaradi presežne koncentracije na področju časopisnega in oglasnega trga odprodati vsaj 75-odstotni delež v Večeru v letu dni. V prvem poskusu je Večer želelo kupiti podjetje 3Lan, ki je z Delom junija 2010 že sklenilo kupoprodajno pogodbo, pozneje pa celo podpisalo pogodbo o soupravljanju z Matejem Raščanom, lastnikom podjetja Delo Revije, ki je zdaj v stečaju. Vendar je ministrstvo za kulturo leta 2011 zavrnilo vlogo družbe 3Lan za izdajo soglasja k pridobitvi več kot 20-odstotnega deleža Večera, ker je ocenilo, da je bila predložena strategija upravljanja Večera neustrezna. Delo je nato marca lani ponovno objavilo mednarodni razpis za prodajo skoraj 80-odstotnega deleža mariborske družbe. Med interesenti za nakup Večera so mediji omenjali več družb, med njimi prav družbo Medici.

Novinarji in vodstvo Večera še previdni pri komentarjih

Novinarji Večera so po objavi o prodaji skoraj 80-odstotnega deleža mariborske časopisne družbe še previdni. V skupni izjavi aktiva in zastopstva uredništva so zapisali, da težko konkretno komentirajo napovedano prodajo, saj razpolagajo s premalo informacijami. "Upamo, da gre za strateškega kupca z jasno vizijo medija, ki namerava družbo krepiti, razvijati njene proizvode ter vlagati v perspektiven in delaven kader," so v izjavi zapisali novinarji Večera, ki ne o kupcu ne o tem, da je prodaja Večera blizu, niso bili obveščeni.

Zaposleni na Večeru pričakujejo, da se bo kupec kmalu predstavil in razgrnil svoje načrte glede razvoja medijskega podjetja. Novinarji Večera se bodo v vsakem primeru in ne glede na potencialnega novega lastnika še naprej trudili ustvarjati proizvod, ki bo v ponos tako bralcem kot ustvarjalcem, so še zapisali.

Brez komentarja je za zdaj tudi prvi mož Večera Jure Struc, ki je na čelo časopisne hiše prišel iz Pivovarne LaškoDejal je, da je odločitev za prodajo predvsem stvar lastnikov. Povedal je, da je bil o postopku prodaje tudi sam seznanjen danes. "Prodajni proces se odvija že dalj časa, zato podpis pogodbe ni presenečenje. Večer je dobra multimedijska hiša, ki potrebuje lastnika, ki podpira našo ambiciozno vizijo razvoja. Predvsem pa potrebuje zaposlene, ki verjamejo v hišne brande in se bodo še bolj vključevali v njihov razvoj ter širili poslanstvo naše hiše," je še dejal Struc.

Ne spreglejte