Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 4. 2013,
12.38

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 3. 4. 2013, 12.38

7 let, 7 mesecev

Čufer: Dvig DDV-ja je vse bolj verjeten

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Minister za finance Uroš Čufer je ocenil, da je dvig davka na dodano vrednost vse bolj verjeten. Trenutnih težav Slovenije se želi lotiti premišljeno, pri tem pa noče podlegati histeriji.

"Morali pa bomo, tako na prihodkovni kot odhodkovni strani, pogledati marsikaj in se stalno prilagajati razmeram. A ključno je, da se gospodarstvo zažene, zato da se razmere normalizirajo," je v pogovoru za STA dejal minister Uroš Čufer.

"Rebalans letošnjega proračuna ne bo le gasilsko zapiranje proračunske bilance" Vse bolj se približujemo tudi rebalansu letošnjega proračuna, ki pa po njegovih zagotovilih ne bo le gasilsko zapiranje proračunske bilance, temveč bo vseboval množico ukrepov, ki bodo peljali proti doseganju ciljev ekonomske politike. Ne verjame namreč, da zadostuje sprejemanje kratkoročnih ukrepov. "Ukrepi bodo delovali letos in tudi prihodnje leto, saj nekateri lahko učinkujejo šele z zamikom. Vedno pa je treba paziti, da so ukrepi kakovostni in da bodo res delovali. Da ne bomo sledili načelu varčevati moramo, pa naj stane, kolikor stane."

Pred Slovenijo sta dve prednostni nalogi Trenutnih težav Slovenije se želi Čufer lotiti premišljeno, pri tem pa noče podlegati histeriji. "Položaj vidim sorazmerno preprosto. Osredotočiti se moramo na našo domačo nalogo in jo narediti. Tega v zadnjih štirih letih nismo storili, zaradi tega pa se je tudi pritisk na Slovenijo povečal. V programu stabilnosti, ki ga mora Slovenija do konca meseca poslati v Bruselj, imamo dve prednostni nalogi, ki ju moramo izvesti hitro. V tem je vsa zgodba." Pri tem Čufer omenja zagon gospodarstva, torej sanacijo bank in prestrukturiranje podjetij. "Ti dve nalogi morata biti v ospredju naših prizadevanj. To je tisto, kar zavira gospodarstvo in posledično negativno vpliva tudi na javnofinančno stabilnost. Brez rešitve te težave je preostalo sekundarnega pomena," je dejal.

"Položaj ni tako kritičen, da bi morali ukrepati na vrat na nos" Dodal je, da položaj ni tako kritičen, da bi morali ukrepati na vrat na nos, samo zato, da bi dajali vtis, da nekaj delamo. "Postaviti moramo solidne temelje za naprej." Vzporedno z zagonom gospodarstva pa je treba po njegovih besedah nadaljevati s konsolidacijo javnih financ. "Cilj mora biti, da nadaljujemo restriktivno javnofinančno politiko, vendar pa ta ne sme biti tako omejevalna, da bo dodatno dušila gospodarsko dejavnost. Še vedno pa mora biti tako restriktivna, da se ne bo zdelo, kot da smo se zdaj zatekli k ohlapni fiskalni politiki, ki za malo in odprto gospodarstvo ni vzdržna." "Ob teh dveh prioritetah pa sem ves čas pozoren na javni dolg. Skozi načrtovane ukrepe se bo ta zvišal, zato je treba ta vpliv zmanjšati na minimum in že zdaj ukrepe zastaviti tako, da se bo v prihodnje dolg znižal. Ne želimo končati v prezadolženi državi. Tukaj kot orodje v igro pride tudi privatizacija," je dodal minister.

Minister je še povedal, da imamo možnost, da počakamo na umiritev razmer in na to, da stalni investitorji v naše obveznice pridobijo nekoliko več lagodja in zaupanja glede slovenske ekonomske politike. Čufer sicer ostaja miren. "Če na trgu ne bomo zbrali denarja pred poletjem, ga bomo pač jeseni," pravi minister in dodaja, da denarja v proračunu ne bo zmanjkalo.

Pri zagonu gospodarstva je po njegovih besedah čas kritična komponenta, zato je treba ukrepati hitro. "Najbolje bi bilo, če bi lahko eno podjetje privatizirali, zato da bi kupnino lahko porabili za reševanje drugega. Tega si ne moremo privoščiti, saj to traja predolgo." Dodal je, da se je to poskušalo že v preteklosti. "Poglejmo primer lanske dokapitalizacije NLB-ja in vzporednega poskusa iskanja novega lastnika. Če bomo pri reševanju gospodarstva čakali, da prej privatiziramo, ne bomo imeli več ničesar za rešiti."

"Na drugi strani pa je treba dati tudi močno zavezo o prihodnji privatizaciji. Moje pravilo je, da toliko sredstev, kot jih bomo namenili za zagon gospodarstva, v drugem koraku s privatizacijami dobimo nazaj, in tako znižamo javni dolg. Tu pa čas ni več kritičen element, temveč je bistvena višina izkoristka pri prodaji. Privatizacija torej da, a ne na vrat na nos in ne za vsako ceno," je še povedal minister.

Glede potrebnih finančnih sredstev za to pa je Čufer dejal, da bomo to financiranje zmogli. "Veliko pri tej nalogi lahko naredi že bančni sistem, ko začne spet delovati normalno. Pomembno je, da se začne bančno-gospodarski motor spet vrteti, nato bo poganjal samega sebe. Ključno je, da zastavimo prve korake. Vsak naslednji korak bo lažji. To je tako kot pri kolesu. Najtežje ga je pognati, ko pa dobi nekaj momenta, je bistveno lažje." Dodal pa je, da vsi ukrepi za sanacijo bank in pomoč podjetjem ne bodo imeli takojšnjih učinkov na primanjkljaj in dolg.

Ne spreglejte