Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 5. 2013,
13.43

Osveženo pred

7 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 22. 5. 2013, 13.43

7 let, 8 mesecev

Aviofun korak bližje do lastništva nad družbo Aerodrom Maribor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Podjetje Aviofun je v torek Preventu Globalu v stečaju nakazalo varščino v višini desetih odstotkov kupnine za nakup družbe Aerodrom Maribor, ki v celoti znaša 700.000 evrov.

V treh mesecih mora plačati preostalo, mnenje bodo dali še upniki, s prodajo pa se mora strinjati še sodišče, je povedal stečajni upravitelj Globala Boris Kastivnik.

Po neuspešni dražbi za prodajo družbe Aerodrom Maribor, ki je bila hčerinska družba nekdanjega Preventa Globala, in ugodeni pritožbi ločitvenega upnika, podjetja Eurocity, glede postavljene izklicne cene, je Kastivnik nato po pridobljenih štirih nezavezujočih ponudbah januarja letos neposredna pogajanja z enim, to je podjetjem Aviofun, pripeljal do podpisa pogodbe. Kupoprodajna pogodba z več odložnimi pogoji je bila podpisana 15. maja, danes pa se je iztekel rok za plačilo varščine.

Kdo stoji za tem nakupom? Pogodba je sklenjena z družbo Aviofun iz Libelič, kdo pa stoji za tem nakupom, Kastivnik uradno ni bil obveščen. Prav tako, kot je dejal na novinarski konferenci v Slovenj Gradcu, "to ni problem prodajalca, to je problem novega bodočega lastnika, ki pa se verjetno tudi zaveda, da s sredstvi, s katerimi razpolaga, in programi, ki jim ima, najbrž ni sam sposoben obvladovati te zadeve".

Tudi solastnik Aviofuna Damijan Cehner ne želi izdati, kdo je partner pri nakupu družbe Aedordom Maribor. Povedal je le, da gre za tujega partnerja, s katerim si želijo, da se začne na mariborskem letališču čim prej povečevati potniški in tovorni promet. Zato si bodo prizadevali tudi čim prej poravnati preostalo kupnino in izpolniti ostale obveznosti.

Zadeva še ni končana Mora pa, kot je dejal Kastivnik, v nadaljnjem postopku prodaje zdaj glede na zakonodajo mnenje glede višine kupnine podati še upniški odbor Globala in ločitveni upnik, nato pa se bo glede prodaje na zastavljeni način in glede na v pogodbi navedene pogoje odločalo še slovenjgraško sodišče, ki vodi stečajni postopek Preventa Globala.

Stečajni upravitelj je zadovoljen Kastivnik je sicer s postopkom prodaje družbe iz Globalove stečajne mase zadovoljen, je dejal. Prav tako je zadovoljen, da je uspel doseči za ločitvenega upnika takšno višino kupnine, ki po njegovih besedah presega najbolj optimistične postavke v cenitvenem poročilu. Kot je še dodal, pa je zadovoljen tudi, da se je nekdo zavezal v stečajno masa Globala vplačati sredstva, ki bi lahko v kakšnem drugem postopku izostala.

Ob tem je tako kot pomemben del dogovora z Aviofunom izpostavil, da se je kupec zavezal, da solidarno pristopi k obveznosti, ki jo ima družba Aerodrom Maribor do Preventa Globala v stečaju iz naslova v preteklosti danega kredita v višini okoli dva milijona evrov. Tega mora glede na določbe podpisane pogodbe prav tako poravnati v treh mesecih. Hkrati so tudi nepremičnine aerodroma obremenjene v višini vrednosti, ki je bila na dan začetka stečaja Globala ocenjena na 2,8 milijona evrov.

Povedal je tudi, da je pri pogajanjih z vsemi štirimi interesenti izpostavljal, da se kupec sam dogovarja z NKBM o izbrisu hipoteke na nepremičninah in da se sam dogovarja s pristojnim ministrstvom o pridobitvi dolgoročne koncesije za opravljanje dejavnosti. Sicer pa bo šla plačana kupnina za družbo Aerodrom Maribor ločitvenemu upniku, to je podjetju Eurocity v lasti Janka Zakeršnika, poravnana kreditna sredstva pa bodo namenjena poplačilu navadnih upnikov Preventa Globala.

Ne spreglejte