TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 12. 2012,
9.11

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 5. 12. 2012, 9.11

3 leta, 8 mesecev

V Slovenijo je prišel Boomerang

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Boomerang je originalen slovenski nosilec in stojalo za iPad. Je izdelek, ki je zasnovan, dizajniran in proizveden v Sloveniji!

Uroš Čadež, ustanovitelj projekta je povedal, da je bil zelo navdušen uporabnik iPad-a, odkar je prišla ven prva različica. Ker je že imel MacBook Air, je iPad uporabljal predvsem za zabavo na tekočem traku v telovadnici, kot GPS v avtu ali za potrebe navtične navigacije na jadranju. V vseh teh primerih je bil iPad precej boljša izbira kot pa njegov MacBook Air, saj je iPad malo manj uporabljal samo za tipkanje, ki je precej manj ergonomicno kot pri novih ultra-tankih prenosnimih računalnikih, kot npr. Air.

Vseskozi je pogrešal način kako bi lahko iPad varno pritrdil npr. na armaturno ploščo v avtu, da bi ga lahko uporabljal kot GPS. Problem je reševal tako, da je iPad preprosto prilepil z lepilnim trakom. Ko so se v začetku leta 2011 pojavili na trgu različni nosilci jih takoj kupil in preizkusil. Čeprav so bili vsi definitivno boljša rešitev kot lepilni trak, pa vsi ti različni nosilci in stojala niso odpravili najbolj moteče stvari. Še vedno je moral neprestano prestavljati iPad iz zaščitnega ovitka na drug nosilec. Ker se tega človek hitro naveliča, je začel brskati po spletu in iskal boljše rešitve.

Ko mu ni uspelo najti rešitve, ki bi ustrezala, se je odločil, da bo kar sam poskusil rešiti ta problem. Ker je po naravi perfekcionist je želel razviti izdelek, ki se odlikuje po obeh načinih uporabe - kot nosilec in kot stojalo – tako sta obe funkciji zdaj združeni v enem samem modernem in lepem izdelku, takšnem kot si ga iPad tudi zasluži.

Zakaj ste se odločili za crowdfunding?

Odločitev za Kickstarter za Uroša ni bila lahka, saj je mnenja, da so “zlati dnevi t.i. garažnih podjetij, ki so zaznamovala začetke Kickstarter-ja na nek način mimo. Kickstarter je postal zasičen in je sedaj de facto "proof of concept" testni poligon za številna že uveljavljena podjetja, ki imajo privilegij, da vlagajo znatna sredstva v promocijsko kampanjo. Še posebej, ko gre za modne dodatke za iPad in podobne izdelke, pri katerih je danes zelo pomembno da sama promocija odraža enak nivo kvalitete in predanosti kot je bila vložena v razvoj izdelka. V nasprotnem primeru tvegaš neuspešno kampanjo. To pa lahko negativno vpliva na položaj izdelka in ga postavi v cenovni razpon, ki je nevzdržen v primerjavi z obsegom sredstev, ki so bila porabljena za načrtovanje in inženiring. Potem lahko tudi najboljša ideja v očeh drugih potencialnih vlagateljev postane neprivlačna.

V razvoj proizvoda je ekipa vložila veliko truda. Vključil je krog prijateljev, zbral je veliko profesionalnih ljudi z različnih področij. Vsak od njih je bil pripravljen prevzeti svoj del tveganja, tako da so lahko z združenimi močmi pripravili uspešen promocijski video.

Seveda je pozitivni izid Kickstarter kampanij to, da je odziv javnosti skoraj takojšen. To pomembno vpliva tudi na motivacijo celotne ekipe! Možnost pridobitve financ za zagon proizvodnje, pa je tisto kar za vsakega ki je snoval idejo predstavlja uresničenje sanj: to da iz ideje ki je v glavi preideš do končnega produkta, ki se masovno proizvaja!

Ker se je zavedal, da so njegove izkušnje v zvezi z izdelavo in dizajnom fizičnih produktov nekoliko omejene, je že v zelo zgodnji fazi projekta poiskal strokovnjake. S pomočjo prijatelja, ki je izumitelj, so naredili prvi prototip. Potem pa je začel sodelovati še s kolegom, ki je oblikovalec iz prestižnega Royal College of Art London. Tako je celoten projekt od začetkov v bistvu plod skupnega prizadevanja.

Na neuspeh pri Kickstarterju ne želijo niti pomisliti! Šalo na stran, proizvodni obrat s katerim imajo sklenjeno partnerstvo, so zelo zadovoljni s potekom kampanje, zato so se odločili, da bodo krili del sredstev za izdelavo iz lastnih virov. To pomeni, da bodo, če bi bilo potrebno, sposobni ponuditi ta izdelek kupcem preko lastnih distribucijksih kanalov. Seveda bi to pomenilo velik strošek in tveganje. Toda za novo ustanovljeno podjetje, ni večjega tveganja kot nezadovoljni prvi kupci!

Podprimo Boomerang!

Projekt lahko na najboljši način podprete z nakupom Boomeranga in dodatkov na strani Kickstarter.

Druge povezave za več informacij o projektu lahko dobite na: xvida ali na Facebooku

Ne spreglejte