SiolNET. Novice Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nemški patolog morda našel truplo Rose Luxemburg

3

termometer

Patolog bolnišnice Charite preiskuje, ali bi posmrtni ostanki, ki jih je našel v kleti bolnišnice, lahko bili posmrtni ostanki ene od ustanoviteljic nemške komunistične stranke Rose Luxemburg.

Roso Luxemburg so ustrelile reakcionarne sile leta 1919 med neuspešnim poskusom vstaje, njeno truplo pa vrgli v berlinski kanal.

Dvomi o tem, če so posmrtni ostanki v grobu res od Rose Luxemburg Kasneje so našli truplo, ki naj bi bilo njeno, in ga pokopali na pokopališču v Berlinu. Vodja forenzikov bolnišnice Charite Michael Tsokos je za Der Spiegel povedal, da dvomi, da gre za njene posmrtne ostanke.

Kot je pojasnil, originalna obdukcija na omenjenem truplu ni pokazala artritisa, za katerim je trpela Luxemburgova, ponovna sodobna obdukcija pa sedaj ni mogoča, ker so v času nacistične Nemčije oskrunili njen grob, kosti pa odstranili.

Patolog išče sorodnika, saj bi le na ta način lahko opravili DNK analizo Po oceni Tsokososa bi lahko bili posmrtni ostanki, ki jih je našel pred dvema letoma v kleti bolnišnice, njeni, ohranili pa so se zaradi mraza in vlage v kleti. Manjkajo sicer glava, noge in roke, vendar testi kažejo znake artritisa, kažejo pa tudi, da izhajajo iz tistega obdobja. Glave so sicer takrat s trupel pogosto odstranili, da so lahko lobanje hranili v zbirkah. To, da ni rok in nog, pa bi lahko bila posledica tega, da so na njeno truplo, preden so ga vrgli v kanal, privezali kamne, piše Der Spiegel.

Tsokos je še povedal, da za ugotovitev, ali gre dejansko za posmrtne ostanke Luxemburgove, sedaj skuša najti kakega njenega potomca, da bi primerjal DNK.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin