Ko nam robot speče palačinke

Na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko so danes odprli vrata že tradicionalni Dnevi industrijske robotike

1 / 2

Foto: Ana Kovač

2 / 2

Foto: Ana Kovač

Da pomen robotike, tudi industrijske, v svetu vse bolj raste, sploh ni več novica. Uporaba različnih vrst robotov že leta narašča v najrazvitejših državah. Vse več robotov je nepogrešljivi del moderne, ekonomične in do človeka prijazne tehnologije. Robote srečamo povsod, kjer se primarno zahteva visoka kakovost izdelkov, kjer imamo opravka z monotonim "ubijajočim" delom in seveda tam, kjer so delovna opravila zdravju škodljiva. Roboti bolj in bolj v uporabi tudi v medicini Brez robotskih "manipulatorjev" si sploh ne moremo več zamisliti varjenja avtomobilskih delov v avtomobilski industriji (tudi v Revozu), zato tudi pri nas strmo narašča uporaba različnih vrst robotov v avtomobilski proizvodnji, pa v prehrambni in farmacevtski industriji ter, ne nazadnje, tudi v medicini. V Celju tako s kirurškim robotskim sistemom da Vinci s pomočjo "haptike" opravljajo določene operativne posege. Prav zato se robotika vse bolj uveljavlja in zato postaja priznana tudi kot samostojna znanost, zadovoljno ugotavljajo robotski zanesenjaki in strokovnjaki s tega področja.

Vsega tega se zavedajo tudi na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko, kjer bodo vse do petka odprta vrata Dni industrijske robotike, ki jih je pripravil tamkajšnji laboratorij za industrijsko robotiko pod budnim mentorstvom profesorja Marka Muniha. V teh dneh bodo na predstavitvah, delavnicah in predavanjih prišli na svoj račun vsi, ki jih roboti zanimajo. Tako potencialni študentje robotike kot tudi tisti, ki jih svet robotike zanima in tudi drugače privlači.

Bi mi prosim naredil palačinke? Danes je bil zgolj dan odprtja tokratnih Dni industrijske robotike, zato nam tudi palačinke, ki bi jo spekel robot švicarskega podjetja ABB z aplikacijo, ki so jo razvili naši strokovnjaki, še ni uspelo pojesti. Mase za palačinke preprosto še ni bilo na voljo, bo pa gotovo jutri, zagotavljajo v Laboratoriju za robotiko ljubljanske Fakultete za elektrotehniko. Morda se bomo šli prepričati?

V preteklem letu je minilo pol stoletja od "instalacije" prvega industrijskega robota v ameriškem podjetju General Motors....precej časa je že minilo od takrat in zdajšnja statistika je seveda zelo drugačna. Preko 1,3 milijona delujočih industrijskih robotov je že v svetu. Če je bilo še nedavno tega delitev teh robotov približno tretjinjska med Azijo, Evropo in preostalim svetom, jih je danes še manj kot 20 odstotkov v obeh Amerikah, slaba tretjina v Evropi in kar 60 odstotkov v Aziji...samo Kitajska je v zadnjem letu instalirala skoraj enako novih industrijskih robotov kot Severna Amerika, obe skupaj (ZDA in Kitajska)imata okoli tridesettisoč novih robotov, samo Južna Koreja okoli štiriindvajsettisoč, Japonska pa enaindvajsettisoč...Marko Munih
"Cena takšnega robota se giblje med 15 in 20 tisočaki evrov. Seveda je to zgolj prvi del, končni del cene robota pa je odvisen od programskih robotskih aplikacij in krmiljenja, ki robotu omogočijo, da naredi to, kar od njega zahtevamo."

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno