SiolNET. Novice Novice
0,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Farmacevtski gigant mora plačati več milijard dolarjev odškodnin zaradi raka

0,17

termometer

Denar, dolarji, bankovci, milijoni
Foto: Thinkstock

Ameriškega farmacevtskega giganta Johnson&Johnson je v četrtek doletela doslej najvišja kazen zaradi domnevne vsebnosti azbesta v smukcu v njegovih proizvodih, kar naj bi povzročalo raka. Koncern je pred sodiščem v ameriškem v St. Louiseu tožilo 22 žensk in njihovih svojcev, porota pa jim je prisodila 4,69 milijarde dolarjev odškodnine.

Tožnice so pred sodiščem v ameriški zvezni državi Missouri trdile, da so zaradi smukca v otroškem pudru, ki so ga uporabljale za osebno higieno, dobile raka na jajčnikih. Njihov odvetnik Mark Lanier je po koncu sojenja povedal, da je dvanajstčlanska porota koncernu naložila izplačilo 550 milijonov dolarjev nadomestil in več kot 4,1 milijarde dolarjev kazenskih odškodnin.

Proti podjetju je odprtih še več tožb

Johnson&Johnson se sicer sooča z več tisoč podobnimi tožbami. Na več sojenjih so mu tudi že odredili izplačilo visokih odškodnin, tokratna pa je najvišja. Prizivno sodišče v Los Angelesu je sicer oktobra lani razveljavilo naloženo mu plačilo v višini 417 milijonov dolarjev, češ da so bili argumenti tožnikov nezadostni in nejasni.

Vodstvo naj bi več kot 40 let skrivalo dokaze o azbestu v proizvodih

Odvetnik Lanier je v četrtek poudaril, da je Johnson&Johnson več kot 40 let skrival dokaze o azbestu v svojih proizvodih. "Upamo, da bo ta sodba pritegnila pozornost upravnega odbora koncerna in ga vodila do tega, da bo zdravstvene delavce in javnost bolje obveščal o povezavi med azbestom, smukcem in rakom na jajčnikih," je dodal. Ob tem je pozval k umiku smukca s trga.

V koncernu so nad sodbo razočarani

V Johnson&Johnsonu so na drugi strani nad sodbo globoko razočarani. V izjavi za javnost so sojenje orisali kot "v osnovi nepravično, saj so skupini 22 žensk, med katerimi ni imela večina nobene zveze z Missourijem, dovolili v skupni tožbi trditi, da so razvile raka na jajčnikih". Koncern je zanikal, da bi njegovi proizvodi kadarkoli vsebovali azbest, in vztrajal, da ne povzročajo raka. Pri tem se je skliceval na več študij, ki so pokazale, da je smukec varen. V farmacevtskem gigantu so tudi napovedali pritožbo.

Smukec je mineral, ki ga je mogoče včasih v tleh najti blizu azbesta. Študijo, v kateri so v letu 2009 in 2010 pregledali več vzorcev smukca, tudi tistega, ki ga uporablja Johnson&Johnson, je izvedla tudi ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA). V nobenem izmed vzorcev niso našli azbesta. A odvetnik tožnic v Missouriju je med sojenjem zatrdil, da sta tako FDA kot koncern uporabila pomanjkljive metode testiranja, piše britanski BBC.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin