Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Ponedeljek,
7. 12. 2015,
15.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 12. 2015, 15.22

6 let, 7 mesecev

To so panoge, v katerih se bo v novem letu največ zaposlovalo

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zaposlitvene napovedi za začetek prihodnjega leta so dokaj skromne, tokratna napoved zaposlovanja je po dobrih dveh letih najšibkejša, kažejo rezultati raziskave med delodajalci podjetja Manpower.

Po vztrajnem padanju števila brezposelnih v letošnjem letu slovenski delodajalci pri napovedih zaposlovanja za prihodnje leto ostajajo previdni. Med 626 zaposlovalci, ki so sodelovali v raziskavi Manpower, večina v prvih treh mesecih v letu 2016 pri kadrovanju ne pričakuje sprememb.

Jih pa: - sedem odstotkov pričakuje povečanje števila zaposlenih, - sedem odstotkov pa zmanjšanje.

Po sezonski prilagoditvi podatkov neto napoved zaposlovanja znaša tri odstotke. To je sicer najšibkejša napoved od tretjega četrtletja 2013 dalje. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem je upadla za štiri odstotne točke, v primerjavi z napovedjo za TEKSTletošnje prvo četrtletje pa za pet.

Napoved je skromna, a optimistična, pravi Rudi Čebulj, izvršni direktor podjetja Manpower: "Ponovno opažamo trend zadržanih napovedi v prvem trimesečju, ki se z izjemo leta 2011 in lanskoletnih ugodnih napovedi skozi vsako četrtletje praviloma gibljejo najnižje med vsemi četrtletnimi napovedmi."

Najbolj se bo zaposlovalo v proizvodnji, v gradbeništvu se bo odpuščalo Od januarja do marca bodo največ zaposlovali v panogah: - proizvodnje (11 odstotkov), - transporta, logistike in komunikacij (deset odstotkov), - oskrbe z elektriko, vodo in plinom (osem odstotkov), - rudarstva in kamnin (sedem odstotkov).

Skromnejše so napovedi zaposlovanja na področju javnega sektorja in socialnih storitev (šest odstotkov), gostinstva in hotelirstva (štiri odstotke) ter kmetijstva in gozdarstva in finančnih storitvah in zavarovalništva (dva odstotka). V trgovinski panogi bo medtem stagnacija zaposlovanja.

Najslabše pa so napovedi za gradbeništvo, kjer večina delodajalcev napoveduje odpuščanje (skupaj štiriodstotno zmanjšanje). V primerjavi z napovedmi za zadnje letošnje četrtletje je napoved zaposlovanja padla v šestih od desetih gospodarskih panog, a najbolj na področju financ in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin ter v trgovini.

Najslabše napovedi za severovzhodno Slovenijo Glede na regije so napovedi najslabše za pomursko, podravsko, koroško in savinjsko regijo, kjer je neto napoved zaposlovanja negativna. V teh regijah naj bi se zaposlenost v obdobju od januarja do marca 2016 zmanjšala za en odstotek.

V vseh drugih regijah medtem neto napoved kaže, da se bo število zaposlenih povečalo: - za sedem odstotkov v osrednjeslovenski, gorenjski, zasavski, spodnjeposavski in jugovzhodni regiji ter - za šest odstotkov v notranjsko-kraški, goriški in obalno-kraški regiji.

Glede na velikost podjetij se bo v začetku prihodnjega leta največ zaposlovalo v: - velikih podjetjih (16 odstotkov), - srednjih podjetjih (šest odstotkov), - malih podjetjih (tri odstotke) - mikro podjetjih (en odstotek).

Ne spreglejte