Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
17. 5. 2013,
15.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Windows Phone BlackBerry

Petek, 17. 5. 2013, 15.57

8 let

Windows Phone izrinil BlackBerry s tretjega mesta

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Med prvouvrščencema, ki skupaj obvladata 92,3 odstotka svetovnega trga, ni sprememb: Android ima tri četrtine svetovnega deleža, na drugem mestu pa je Applov iOS.

Analitska skupina IDC ugotavlja, da je bilo v prvih treh mesecih letošnjega leta po vsem svetu prodanih 216,2 milijona pametnih telefonov, kar je skoraj 42 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju.

Večji razkorak med prvim in drugim mestom Največ razlogov za veselje ima Android, saj je njegova rast glede na leto prej skoraj 80-odstotna, kar je njegov tržni delež povečalo z lanskih 59,1 odstotka na letošnjih 75 odstotkov. Med proizvajalci, ki so za svoje pametne telefone izbrali Android, ima najvišji tržni delež, to je 41,1 odstotka, južnokorejski Samsung.

Drugouvrščeni Apple iOS je svojo prodajo povečal za 6,6 odstotka, a ker je to krepko manj od splošne rasti, je njegov tržni delež upadel z lanskih 23 na 17,3 odstotka.

Microsoft stopničko višje Po novem je na tretjem mestu Windows Phone, operacijski sistem, ki poganja 7 milijonov pametnih telefonov, ki so svoje lastnike našli od prvega januarja do zadnjega marca letos. Tako je Microsoftov operacijski sistem z relativno visoko rastjo prodaje glede na lansko leto dosegel 3,2-odstotni tržni delež in prehitel kanadski BlackBerry, ki mu je v prvih treh letošnjih mesecih prodaja glede na leto prej upadla za kar 35,1 odstotka. S prodanih 6,3 milijona naprav so dosegli komaj 2,9-odstotni delež, kar ni več zadoščalo za tretje mesto.

Nasvidenje za vedno, Symbian Drugega ni bilo niti pričakovati: ko je Symbiana zapustil njegov glavni podpornik Nokia, ki se je presedlal k Microsoftu, je bil konec tega operacijskega sistema samo še vprašanje časa. V prvih treh mesecih letošnjega leta je bilo še vedno prodanih 1,2 milijona pametnih telefonov s tem poslavljajočim se operacijskim sistemom, bistveno manj kot lanskih 10,4 milijona. IDC ocenjuje, da Symbian v prihodnjem letu ne bo še povsem izginil, a zagotovo bodo takrat njegove številke še veliko manjše.

Ne spreglejte