Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
16. 10. 2015,
14.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Canon kamera. fotoaparat

Petek, 16. 10. 2015, 14.40

8 let

Sedanjost in prihodnost tehnologij in storitev upodabljanja

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tehnologije upodabljanja (imaging) so temelj in gonilo ustvarjalnosti, poslovanja, kakovostnega in varnega življenja ter številnih drugih vidikov našega življenja, so prepričani pri Canonu.

Prejšnje tri dni je japonsko tehnološko podjetje Canon evropskim novinarjem in partnerjem na 15 tisoč kvadratnih metrih razstavnega prostora predstavil številne novosti s področja upodabljanja, s katerimi menijo, da bo poslovanje, življenje in izražanje ustvarjalnosti veliko lažje. V okviru dogodka Canon Expo, ki ga prirejajo vsakih pet let v štirih mestih po svetu, predstavljajo tako izdelke in storitve, ki so povsem pripravljeni za prihod na trg, kot tudi svoje razvojne projekte, ki so večinoma še vedno nekje v fazi prototipov in bodo do svojega končnega zagona deležni še sprememb in izboljšav.

Štiri razstavna območja, 16 zgodb Veliki razstavni prostor v Parizu so razdelili na štiri velika območja. Pod okriljem tematskega sklopa Življenje so združili zgodbe o novih perspektivah, ki jih odpirajo nove možnosti za zajem, izbiro, shranjevanje in deljenje fotografij, domu prihodnosti, tehnologijah snemanja, ki upoštevajo, da posebni trenutki v življenju ne morejo čakati optimalne osvetlitve za vrhunsko fotografijo, in o mestih, kjer nove tehnologije upodabljanja in z njimi povezane aplikacije prispevajo k večjemu udobju življenja v mestu.

Tehnologije upodabljanja in tiskanja so lahko tudi poslovne priložnosti, kar so ponazorili na razstavnem področju Business. Predstavili so primere v poslovanju kreativnih panog, kot je trženje in oglaševanje, tiskanih in televizijskih medijev, filmske produkcije in storitev tiskanja s poudarkom na novih in drugačnih načinih tiska, ki niso več zgolj dvodimenzionalni.

Tudi poslovni procesi lahko postanejo učinkovitejši: povezovanje z delovnim mestom in skupinsko delo, tudi na daljavo, odpiranje novih področij dela, izboljšane uporabniške izkušnje pri vsakdanjih opravilih, kot je nakupovanje, in globalne storitve, ki temeljijo na učinkovitem obvladovanju in distribuciji podatkov, tudi slikovnih.

Javna varnost, zdravstvo, izobraževanje in družbeno odgovorne pobude, kot so skrb za varovanje dediščine, odpiranje novih delovnih mest ter razvoj in raziskave – to so področja v tematskem sklopu Družba, kjer so med drugim predstavili tudi najnovejše dosežke na področju medicinske in izobraževalne tehnologije.

Nekateri poudarki z razstavnega prostora Canonov koncept izjemno občutljive omrežne kamere z ultra telefoto objektivom je imel te dni v Parizu svojo evropsko premiero. S tem objektivom je mogoče doseči osemkrat višje ravni svetlosti kot pri običajnih modelih omrežnih kamer, kar v praksi odpira vrata za jasno in natančno opazovanje ter snemanje brez infrardeče tehnologije tudi v razmerah z izjemno šibko svetlobo, brez potrebe po infrardeči osvetlitvi. Največ koristi pričakujejo na področju javne varnosti, saj bo s tem odkrivanje storilcev kaznivih dejanj lahko veliko lažje, a ta tehnologija odpira izjemne predstavitvene možnosti tudi na področjih turizma in športa.

Na področju 3D-tiskanja je Canon sicer še novinec, zato za zdaj nastopa še s partnerskim podjetjem 3D Systems, a z jasnim namenom, da s svojim lastnim razvojem in raziskavami čim prej začne delovati povsem samostojno na tem zelo obetavnem trgu, katerega vrhunec zagotovo šele prihaja. V Parizu so tako pokazali dva tiskalnika 3D Systems.

Prvič se je v Evropi na ogled postavil tudi tiskalnik imagePRESS C10000VP, ki je Canonov prvi barvni digitalni tiskalnik z zmogljivostjo 100 strani na minuto. Vidijo ga predvsem pri ponudnikih tiskalniških storitev in pri velikih podjetjih, ki imajo visoke zahteve po količini in zmogljivosti tiska.

Na delu je bil tudi Océ ColorWave 910, trenutno najhitrejši že dostopen digitalni barvni tiskalnik širokega formata, ki se ponaša s surovo hitrostjo 1000 kvadratnih metrov na uro.

Mešana resničnost (Mixed Reality ali MREAL) združuje resnična okolja z računalniško ustvarjenimi virtualnimi slikami, predvsem pa se obnese v razvojnem postopku pri oblikovanju prototipov, kar se je na Japonskem še pokazalo v praksi. V Parizu so pokazali mešano resničnost na primeru avtomobilske proizvodnje.

Dolgo je veljalo, da tehnologija in leče nikoli ne morejo videti tako dobro kot zdravo človeško oko – a zdaj to ni več tako samoumevno. Konceptualna kamera z ločljivostjo 8K ustvarja izjemen občutek prisotnosti med gledanjem tako ustvarjenih vsebin, tipala z izjemno visoko občutljivostjo in ločljivostjo zaznavajo podrobnosti, ki jih oko ne more. Na ogled je bil med drugim tudi prototip fotoaparata z ločljivostjo 120 milijonov pik, tipalo CMOS z ločljivostjo 250 milijonov točk – 30-krat bolj ostro kot 4K – omogoča, da pri fotografiranju letala, oddaljenega 18 kilometrov, na njem še vedno lahko udobno preberemo ime letalske družbe. Kamera z občutljivostjo ISO 4 milijone omogoča snemanje barvnega videa v kakovosti Full HD tudi v okoljih z izredno šibko svetlobo, kjer to prej ni bilo mogoče.

Ne spreglejte