Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sobota,
19. 12. 2015,
15.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Amazon orožje

Sobota, 19. 12. 2015, 15.13

8 let

Prepovedano in nevarno orožje pod krinko lažnih deklaracij

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Najti ga je mogoče na Amazonu, z njim se srečajo tudi slovenski cariniki.

V ponudbi britanske izdaje spletnega mesta Amazon je mogoče najti tudi več vrst prepovedanega in nevarnega orožja, ugotavljajo v spletni izdaji britanskega časnika The Guardian. Ti so večinoma prikriti kot predmeti za vsakdanjo rabo, zato tudi takšna, ki so jih načrtno razvili za policijsko in vojaško rabo, najdejo pot do svojih kupcev mimo zakonodaje o orožju.

Na uredništvu Guardiana so tako brez težav z britanskega Amazona med drugim kupili visokotlačni razpršilec, katerega curek dosega hitrost 180 kilometrov na uro, od prodajalca v ZDA visokonapetostno električno pištolo, ki je bila skrita za opisom žepne svetilke, in od izraelskega prodajalca kapo za bejzbol, ki je imela v zgornjem delu skrit prepovedan kovinski bokser. Prodaja in promet z vsemi tremi sta sicer prepovedana.

Neresnične deklaracije pošiljk Kapa s prepovedanim hladnim orožjem je bila deklarirana kot del igrače in kot darilo z vrednostjo 9,99 ameriškega dolarja (devet evrov), v resnici pa so na Guardianu zanjo plačali 99,95 britanskega funta (dobrih 140 dolarjev).

Medtem ko sta električno pištolo in kovinski bokser prodajala neodvisna zunanja prodajalca, ki sta Amazon koristila le kot prodajno platformo, je prodajalec razpršilca prav Amazon, ki ga ima v svoji ponudbi zagotovo več kot eno leto.

V uredništvu Guardiana so zbrali še več primerov lažno deklariranih predmetov, za katerimi se je skrivalo prepovedano orožje, in ga dostavili britanskemu Amazonu. Ti so nemudoma umaknili vse naštete predmete iz svoje ponudbe in poudarili, da morajo vsi prodajalci dosledno spoštovati pravila in smernice ter zakonska določila.

Ob tem niso pojasnili, kako je bilo mogoče, da so kar oni sami prodajali prepovedan razpršilec.

Vsi odkriti poskusi uvoza prepovedanega orožja prek pošte v Slovenijo s Kitajske S prepovedanim orožjem, ki poskuša priti na ozemlje Evropske unije z lažnimi deklaracijami, se srečujejo tudi slovenski cariniki. Največ poskusov tovrstnega uvoza posameznikov prestrežejo na carinski pošti v Ljubljani, kjer so leta 2013 osemkrat zasegli hladno orožje, leto pozneje in letos pa po enkrat. Vse pošiljke s prepovedanim orožjem so izvirale s Kitajske, so za Siol.net povedali na finančni upravi.

Cariniki letališča na Brniku letos niso odkrili prepovedanega orožja pri potnikih, se pa z večjim številom nezakonitega orožja pri posameznikih, ki sicer ne spada med prikrita orožja, srečajo cariniki mobilnih oddelkov in jih tudi zasežejo. Vse zasege cariniki za nadaljnjo obravnavo predajo policiji.

V Kopru prestrežejo večje pošiljke Veliko več kosov nezakonitega orožja najdejo cariniki v koprskem pristanišču. V sedmih zasegih leta 2013 so med drugim prestregli 1.891 teleskopskih palic, 2.808 bokserjev, 896 nunčakov, 4.997 prikritih rezil v obliki plačilne kartice, 3.966 prikritih električnih paralizatorjev in 3.988 električnih paralizatorjev.

Lani so v enem zasegu ustavili pot 698 električnim paralizatorjem, v letošnjih dveh dozdajšnjih zasegih pa 132 kosov prikritih rezil v obliki plačilne kartice in tisoč prikritih električnih paralizatorjev, ki so bili deklarirani kot lučke.

Ne spreglejte