Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
17. 11. 2017,
10.50

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Natisni članek

bitcoin kriptovaluta Ethereum Moneta mobilno plačevanje Telekom Slovenije BitIns

Petek, 17. 11. 2017, 10.50

6 let, 5 mesecev

Nakup kriptovalut v Sloveniji tudi prek sporočil SMS

Do kriptovalut že z mobilnim telefonom in Moneto

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Bitcoin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Telekom Slovenije je omogočil nakup kriptovalut Bitcoin in Ethereum s kratkimi sporočili (SMS). Plačilo poteka prek brezgotovinske plačilne storitve Moneta.

Nakup kriptovalut prek mobilnega telefona je Telekom Slovenije razvil v sodelovanju s ponudnikom BitIns Ltd. Naročilo poteka prek kratkih sporočil (SMS), plačilo nakupa pa zagotavlja storitev brezgotovinskega plačevanja prek mobilnih telefonov Moneta.

Nakup doma ali kjerkoli v Evropski uniji

Naročilo sproži kratko sporočilo na številko 7444 z vsebino Bitins ## kjer je ## znesek v evrih, za katerega uporabnik želi kupiti eno od dveh kriptovalut.

Po prejetem povratnem kratkem sporočilu, ki potrjuje prejem namere o nakupu, uporabnik nakup potrdi s klicem na številko *188#. Po uspešno opravljenem nakupu in plačilu uporabnik prejme potrditveni klic in številko kupona, ki ga potem na spletnem portalu bitins.net unovči na omenjenem portalu za nakup kriptovalute Bitcoin ali Ethereum.

Ethereum je ena od dveh kriptovalut, ki jo uporabniki storitve za brezgotovinsko plačevanje prek mobilnih telefonov Moneta kupijo in plačajo kar s svojim mobilnim telefonom. | Foto: Reuters Ethereum je ena od dveh kriptovalut, ki jo uporabniki storitve za brezgotovinsko plačevanje prek mobilnih telefonov Moneta kupijo in plačajo kar s svojim mobilnim telefonom. Foto: Reuters

Storitev je omogočena vsem uporabnikom storitve Moneta ne glede na to, pri katerem slovenskem mobilnem operaterju so, in deluje tako v domačem slovenskem omrežju kot tudi med gostovanjem v mobilnih omrežjih držav Evropske unije, so še sporočili iz Telekoma Slovenije.

Prek mobilnega telefona je strošek nakupa nižji

Kupon, ki ga je mogoče kupiti prek kratkih sporočil (SMS) in Monete, je identičen fizičnim kuponom, ki jih ponudnik BitIns prodaja prek svoje prodajne mreže prodajalcev – bencinski servisi Petrol in bankomati banke Lon.

So pa stroški nakupa prek kratkih sporočil (SMS) in Monete ugodnejši kot pri fizičnih kuponih. Pri fizičnih kuponih znaša provizija do sedem odstotkov od vrednosti nakupa, pri novi rešitvi Telekoma Slovenije in ponudnika BitIns pa šest odstotkov.

Stroški nakupa kriptovalut prek kratkih sporočil (SMS) in Monete so ugodnejši kot prek enakovrednih fizičnih kuponov.  | Foto: BitIns.net Stroški nakupa kriptovalut prek kratkih sporočil (SMS) in Monete so ugodnejši kot prek enakovrednih fizičnih kuponov. Foto: BitIns.net

Premišljeno in preudarno

Najmanjša vrednost nakupa kuponov za kriptovalute je 20 evrov, navzgor pa je pri nakupu prek mobilnega telefona omejena z mesečnim limitom plačevanja s storitvijo Moneta. Medtem ko je pri nakupu fizičnih kuponov ta omejen na 500 evrov, uporabniki Monete lahko kupujejo tudi za višje zneske, če imajo odobren ustrezno visok mesečni limit. Tega lahko uporabniki Monete prilagodijo pri svojem ponudniku storitve Moneta.

Nakupovanje kriptovalut oziroma kuponov za nakup kriptovalut je, tako kot vsaka naložba, povezano z določenim tveganjem, zato tudi pri Telekomu Slovenije opozarjajo na pomen poznavanja tako tehnologij kot finančnih trgov. Uporabnikom priporočajo, da predhodno pridobijo čim več relevantnih informacij, na podlagi katerih bodo lažje ocenili morebitne koristi in tveganja, ter spremljajo dogajanje v zvezi z izbrano kriptovaluto tudi po nakupu.

Ne spreglejte