Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
23. 1. 2015,
17.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 23. 1. 2015, 17.57

8 let

Adijo, kabli! Dobrodošlo, brezžično polnjenje!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V pričakovanju uporabnih izdelkov za brezžično polnjenje si upamo trditi, da bodo ti prinesli še več uporabniškega udobja, kot ga je pred dobrim desetletjem Wi-Fi.

Mobilni telefoni so nas razbremenili neudobja in zmede kablov pri komuniciranju, prenosni računalniki in tablice pri računalniških opravilih. Toda vse te mobilne naprave postanejo zgolj uteži, ko jim zmanjka elektrike za njihovo delovanje. Prav pri polnjenju, tem nepogrešljivem dejanju za njihovo delovanje, za zdaj še vedno vztrajajo kabli in klasični napajalniki, ki so neredko vir nezadovoljstva in frustracij (zlasti kadar nimamo pravega v bližini). Najbolj nas jezi preveč kablov in premalo združljivosti Kabli in napajalniki včasih že tehtajo več kot same naprave, ki so jimnamenjeni. "Če imate veliko naprav, je to veliko kablov in veliko mase, ki vam je z brezžičnim polnjenjem ne bo več treba nositi na pot," pravi podpredsednik družbe Intel in direktor njenega oddelka za uporabniško izkušnjo Sanjay Vora.

Poudaril je, da so raziskave mnenj uporabnikov v 45 državah pokazale, da je džungla kablovja ena od največjih nevšečnosti za uporabnike računalnikov in mobilnih naprav – samo še nezdružljivost različnih naprav nam dela več sivih las. "Želim si svet, kjer bi lahko naprave polnil, kjerkoli bi želel" Premika pa vendarle se – industrijski standardi brezžičnega polnjenja se usklajujejo, kar je, tako kot pri vseh novih tehnologijah, nujen pogoj za združljivost med napravami in proizvajalci. Brezžično polnjenje je zanimiva tehnologija predvsem za močno zasedene javne kraje, kot so letališča in veliki hoteli, ki z velikim zanimanjem pričakujejo razvoj uporabnih izdelkov. Te bi radi čim prej preizkusili in nato, če se izkažejo, svojim obiskovalcem tudi ponudili (in najbrž še zaračunali).

O teh premikih je na svojem predavanju v Las Vegasu spregovoril glavni izvršni direktor družbe Intel Brian Krzanich. Kot zaveznike v tovrstnih pilotskih projektih brezžičnega polnjenja je izpostavil avtomobilskega proizvajalca Jaguar, hotelski verigi Hilton in Marriott ter mednarodno letališče v San Franciscu, zbranim poslušalcem pa je pokazal brezžično polnjenje hibridne naprave med tablico in prenosnim računalnikom na mizi. "Zamislite si svet, v katerem lahko polnite svoje naprave, kjerkoli želite – to je svet, v katerem bi rad živel," je ob tem povedal Krzanich.

Enotni standardi pospešujejo razvoj končnih izdelkov Nedavni sejem potrošniške elektronike CES v Las Vegasu je prinesel zelo pomemben korak k standardizaciji brezžičnega polnjenja: združili sta se skupini dveh do zdaj ločenih tehnoloških standardov, ki sta nastali v dozdajšnjem zgodnjem razvoju.

Zaveza Alliance for Wireless Power podpira tehnologijo magnetne resonance, ki so jo poimenovali Rezence. Temelji na varnem prehodu elektrike med dvema predmetoma s pomočjo kovinskih tuljav. Tehnologija omogoča sočasno polnjenje več različnih naprav, ne glede na njihovo velikost ali energetsko zahtevnost. Zdaj bodo sodelovali še z drugim sorodnim strokovnim združenjem, Power Matters Alliance. Manj standardov, ki tekmujejo med seboj, pomeni več prizadevanj za razvoj končnih izdelkov, dokazujejo izkušnje iz preteklosti. Privlačno za uporabnike, vabljivo za proizvajalce Pričakovanja so velika. Raziskovalno podjetje IHS predvideva, da bo leta 2018 z brezžičnim polnjenjem ustvarjenih 8,5 milijarde ameriških dolarjev (7,4 milijarde evrov)prihodkov. To je bistveno več kot 216 milijonov dolarjev (okrog 188 milijonov evrov), kolikor je ta trg zaslužil leta 2013 z uporabo zgodnjih tovrstnih tehnologij, ki so omejene večinoma le na nekatere najzmogljivejše mobilne telefone.

Priložnost za brezžično polnjenje je predvsem v tem, da bo zelo dobrodošla okrepitev funkcionalnosti in mobilnosti tudi za vse vrste tako imenovanih nosljivih naprav. Na javnih krajih bodo brezžične polnilne postaje lahko preprosto nameščali pod obstoječe mize ali pulte, kar za uporabnika pomeni polnjenje s preprostim polaganjem naprave na to površino. Podobno bodo lahko to funkcionalnost brezžičnih polnilnih postaj uvajali tudi v avtomobile. Predvidoma še letos v prodaji prenosniki in tablice z možnostjo brezžičnega polnjenja Prve prenosne računalnike, ki bodo podpirali tak način polnjenja, napovedujejo za letos. Letos lahko pričakujemo tudi tablice s tovrstno funkcionalnostjo, je za revijo ComputerWorld povedal Kirk Saugen, izvršni podpredsednik družbe Intel, ki bo za te naprave izdelovala ustrezne čipe. "Brezžično polnjenje se bo lahko pojavilo marsikje, celo na krajih, kjer se zabavamo, a se moramo zavedati, da bo trajalo več let, preden bo postalo zares razširjeno," je še povedal.

Ne spreglejte