Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 2. 2011,
8.05

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 2. 2011, 8.05

8 let, 1 mesec

Zatrimo socialno kulturo tatvin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na današnji dan, 21. februarja leta 1921, so se pred ljubljanskim deželnim sodiščem začele spomladanske porotne razprave, govorili so večinoma o tatvinah in goljufijah.

"Državni pravdnik je v svojih kratkih govorih poudarjal, da je treba delovati z vsemi sredstvi na to, da zatremo socialno kulturo tatvin in sličnih zločinov," poroča 22. februarja 1921 časnik Jutro.

Vandral in kradel po lepi Gorenjski "Pri Jesenicah rojeni Matevž Benedečič je mlad, 19-letni nepridiprav, ki živi samo od tatvin in se je vse lansko poletje potepal po lepi Gorenjski. Okradel je razne posestnike za večje vsote in drugo blago. Deželno sodišče ga je že meseca julija lanskega leta obsodilo na 6 mesecev ječe, a jo je po sodbi popihal na Koroško, kjer je zopet kradel." Mladenič je bil obsojen na 18 mesecev težke ječe.

Okradel gospodarja Tri leta težke ječe so prisodili krojaškemu pomočniku Karlu Zupanu, ki je "ponoči dne 27. decembra lanskega leta odnesel svojemu gospodarju, krojaškemu mojstru Lovrencu Porenti v Št. Vidu nad Ljubljano, večjo množino manufakturnega blaga in gotovine v skupni vrednosti 6049 kron".

Stara samica, tatica iz navade "Nenavaden je slučaj stare samice, tatice iz navade, Terezije Capl, doma iz Koske gore pri Konjicah," poroča Jutro naprej. Na vprašanje, kaj je po poklicu, je Terezija povedala, da je pletla slamnike: "Namreč v kaznilnici v Begunjah, od koder je bila izpuščena neke novemberske nedelje zjutraj po 18-mesečni prestani kazni. Prenočevala je pri kmetici Heleni Princ v Nošah pri Tržiču. Proti jutru je iz hiše izginila in z njo tudi star, 300 kron vreden plet in raztrgana, 15 kron vredna ženska ruta. Pozneje so jo prijeli. Bila je zaradi tatvine že 19 predkaznovana, drugače pa že 31-krat. Presedela je v zaporih in ječah sedem let in en dan. Današnja porota jo je zaradi pleta in rute obsodila na pet let težke ječe." Na vprašanje predsednika, ali sprejema sodbo, je odgovorila: "Ne, ne! Ne, dokler ne pride sestra prednica."

Ne spreglejte