Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 8. 2010,
16.12

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Pakistan napad žrtve

Ponedeljek, 23. 8. 2010, 16.12

5 let, 11 mesecev

V Pakistanu v dveh bombnih napadih več deset mrtvih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
V dveh bombnih napadih na plemenskih območjih Pakistana ob meji z Afganistanom je bilo ubitih najmanj 33 ljudi.

Najbolj smrtonosen je bil samomorilski napad na mošejo v verski šoli v Južnem Vaziristanu, v katerem je bilo ubitih 26 ljudi, 40 pa ranjenih, poroča ameriška tiskovna agencija AP, ki navaja neimenovani varnostni vir. V napadu ubit tudi bivši poslanec V napadu sta bila ubita tudi bivši poslanec, ki je vodil versko šolo, Maulana Nur Mohamad, in nek lokalni klerik. Samomorilski napadalec se je razstrelil, ko je bivši poslanec po molitvi v mošeji v kraju Vana, središču Južnega Vaziristana, sprejel vernike. Odgovornost za napad ni prevzel še nihče Odgovornost za napad ni prevzel še nihče, pogosti pa so napadi islamskih skrajnežev na ljudi, ki jih ne podpirajo. Maulana Nur Mohamad je v zadnjem času posredoval v pogovorih med talibani in vlado, česar nekateri talibani ne podpirajo.

Južni Vaziristan, ki se nahaja na severozahodu države, leži na plemenskem območju ob meji s Pakistanom in je glavno oporišče gibanje talibanov iz Pakistana (TTP), ki je povezano z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida. Gibanje je odgovorno za večino od kakih 400 napadov, v katerih je v več kot treh letih umrlo 3500 ljudi.

Bomba v šoli ubila sedem ljudi Pred tem je bomba eksplodirala v neki šoli v provinci Kuram, kjer je potekalo srečanje lokalnih plemenskih voditeljev. Ubitih je bilo sedem ljudi.

Pakistanska vojska že 18 mesecev proti islamskim skrajnežem Pakistanska vojska v omenjenih provincah že 18 mesecev izvaja operacijo proti islamskim skrajnežem. Provinca Južni Vaziristan je bila tudi med prizadetimi v zadnjih katastrofalnih poplavah, v katerih so narasle vode zahtevale več deset življenj in poškodovale več infrastrukture, med drugim so odnesle kakih 30 mostov.

Ne spreglejte