Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 8. 2011,
15.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 8. 2011, 15.46

8 let

Pošta v Kresnicah po tragičnem dogodku znova posluje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pošta v Kresnicah je po junijskem oboroženem ropu, v katerem je življenje izgubila uslužbenka Anica Likovič, od danes znova odprta.

Pošto so v vmesnem času dodatno "mehansko in tehnično varnostno opremili". Odvetnik Franci Matoz predvideva, da bo družina umorjene uslužbenke s Pošto Slovenije dogovor o poravnavi sklenila v desetih dneh.

Pošta je pripravljena izplačati odškodnino

Pravni zastopnik družine Likovič Franci Matoz je povedal, da so svojci sicer nekaj dni po tragičnem junijskem dogodku, ko sta oborožena roparja ustrelila uslužbenko in domačinko Anico Likovič, vložili odškodninski zahtevek proti Pošti Slovenije. A so se nato z vodstvom družbe dogovorili za izvensodno poravnavo, je dejal Matoz in dodal, da je Pošta Slovenije pripravljena izplačati odškodnino družini Likovič.

"Smo blizu dogovora" Hkrati je vodstvo pošte pristalo na izboljšanje varnosti zaposlenih v vseh svojih poslovalnicah, zlasti v manjših poštah, kar so sicer po navedbah Matoza izpostavili svojci umorjene uslužbenke. "Smo blizu dogovora. Poravnavo bomo podpisali v desetih dneh, ko bo pripravljen tudi seznam pošt za izboljšanje varnosti. O višini odškodnine svojci ne želijo razlagati, bo pa poštena," je poudaril odvetnik Franci Matoz.

Varnostno bodo opremili 150 poslovalnic

Letos naj bi Pošta Slovenije varnostno opremila 150 svojih poštnih poslovalnic, pravi Matoz.

Iz Pošte Slovenije so sporočili, da družba v tem času intenzivno izvaja napovedane aktivnosti ob junijskem tragičnem dogodku "za čim večje zavarovanje zaposlenih Pošte Slovenije, hkrati pa se izvajajo tudi vsi napovedani ukrepi za čim učinkovitejše preprečevanje kaznivih dejanj na poštah".

Prednost imajo bolj ogrožene pošte "Vsekakor imajo pri tem prednost pošte, ki so varnostno najbolj ogrožene, v letošnjem letu je za področje varovanja namenjenih več kot 2,1 milijona evrov," navajajo na Pošti Slovenije. A podatkov o višini sredstev, vloženih v vzdrževanje in varnost posameznih pošt, ne dajejo.

Na posameznih lokacijah je tudi fizično varovanje

Vseh 528 stalnih pošt je opremljenih s sistemom tehničnega varovanja, in sicer z alarmnimi sistemi oz. sistemi za klic v sili in ostalimi varnostnimi elementi, poudarjajo. Dodajajo, da ima 27 večjih poštnih poslovalnic ter logistična centra v Ljubljani in Mariboru ob tem tudi okrepljeno obliko tehničnega varovanja (varnostne kamere), hkrati pa je na posameznih lokacijah tudi fizično varovanje.

V letu 2010 je bilo 30 ropov in en poskus ropa Število kriminalnih dejanj zoper Pošto Slovenije je bilo v preteklosti, vse do leta 2010, relativno stabilno. V letu 2010 je prišlo do naraščanja trenda. Iz statistike pošte je razvidno, da je bilo v obdobju od 2004 do 2009 na letni ravni od pet do devet ropov pošt, medtem ko je bilo v letu 2010 30 ropov in en poskus ropa. Do 22. junija 2011 pa je bilo sedem ropov, zadnji 21. junija v pošti Kresnicah pri Litiji s smrtnim izidom.

Ne spreglejte