Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 10. 2013,
14.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 10. 2013, 14.31

8 let

Matjažu Ogorevcu še leto zapora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Socialni delavec, ki na Dobu prestaja triinpolletno zaporno kazen, ker je namesto za koristi varovancev skrbel predvsem za lastni žep, bo moral iz podobnih razlogov za zapahi ostati eno leto dalj

Danes se je začelo in končalo sojenje Matjažu Ogorevcu, kar 23 let socialnemu delavcu na CSD Šiška, ki mu je tožilstvo očitalo poskus zlorabe položaja. Kot je pojasnila tožilka, je bil obdolženi v obdobju med 31. decembrom 2009 in 21. majem 2010 z odločbo CSD postavljen za skrbnika za posebne zadeve M. K. "V pogodbi o razdružitvi solastnine med Radkom Kolaričem, sorodnikom varovanca, in varovancem M. K. 17. februarja 2010 je namesto računa varovanca navedel številko svojega računa, na katerega naj se v 61 obrokih odplača po 500 evrov oziroma nekaj več kot 30 tisoč evrov," je navajala tožilka, ki je dodala, da je dejanje ostalo pri poskusu, ker so to pravočasno preprečili na CSD.

Ogorevc dejanja ni priznal Ogorevc očitanega dejanja ni priznal. Kot je pojasnil v svojem zagovoru, je šlo pri tej družini za več kot 20 let trajajoč postopek zaradi dedovanja, sorodniki so pritiskali na CSD, da postavi skrbnika, da se zadeva konča. Direktorica Sonja Klobčar ga je prosila, ali lahko on prevzame skrbništvo za ta primer, kar je po premisleku storil. "Šlo je za prodajo kmetijskega zemljišča, da je lahko pravni posel veljaven, pa mora pisno odobriti tudi CSD," je navajal obdolženi, ki je pogodbo podpisal, nato pa je ni želel overiti pri notarju.

V pogodbi navedel svoj račun namesto računa varovanca In zakaj je odprl svoj račun in ne računa na ime varovanca? "Bilo je veliko nezaupanja z vsemi strankami v postopku, in ker je šlo za obročno odplačevanje, sem odprl nevtralni račun, kjer bi se videli vsi prilivi. Tudi nisem nikjer trdil ali prikrival, da račun ni moj," je navajal socialni delavec, ki je od 3. septembra v zaporu na Dobu, in je po 23 letih invalidsko upokojen.

Dodal je, da je CSD sam prosil za razrešitev z mesta skrbnika, da je o svojem delu podal poročilo, ki je bilo sprejeto kot dobro, zato "sem bil presenečen nad uvedbo preiskave. Tudi če bi si želel pridobiti premoženjsko korist, bi bila ta kratke sape".

Po treh pričah končne besede Po zaslišanju prič Radka Kolariča, njegovega odvetnika Andreja Žabjeka in direktorice CSD Šiška Sonje Klobčič, ki je prijavila sum kaznivega dejanja, ko je preverila, kdo je nosilec računa, so sledile končne besede. Tožilka je menila, da mu je dejanje dokazano, da se je zavedel, kaj počne, in da je že obsojen zaradi istovrstnih kaznivih dejanj, zato je predlagala leto in štiri mesece zapora. Na drugi strani je obramba zatrjevala nasprotno, da ni kriv in da naj se ga oprosti.

Sodba: Kriv "Obdolženi je kriv," se je glasila sodba, s katero ga je sodišče obsodilo na leto dni zapora. Kot je sodnica pojasnila v obrazložitvi, ni nobenega dvoma, da je storil poskus zlorabe položaja. "Res je postopek dedovanja tekel več kot 20 let, a nikjer ni dokazov, da bi se kdo od sorodnikov želel dokopati do denarja M. K. Res je tudi, da je predlagal svojo razrešitev, a je Klobčarjeva povedala, da mu je to ponudil, potem ko so bile razkrite njegove nepravilnosti, to ni bilo samoiniciativno," je pojasnila sodnica.

Pogodbo je podpisal in tudi pri notarju bi jo overil, a tega ni storil le zato, ker je bila že uvedena preiskava v drugem primeru, je prepričano sodišče, ki je prepričano tudi, da gre zahvala, da je ostalo le pri poskusu, Klobčarjevi, ki je na UniCredit Banki preverila, kdo je nosilec računa v pogodbi. "Ne moremo mimo dejstva, da ste želeli kot uradna oseba zlorabiti nemočnega, z dejanjem pa ste CSD Šiška povzročili veliko moralno škodo," je sklenila sodnica. Sodba še ni pravnomočna.

Ne spreglejte