Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 3. 2013,
9.19

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Franc Kangler

Sreda, 20. 3. 2013, 9.19

7 let, 12 mesecev

Kangler v ponedeljek na sodišču v zvezi s primerom Ježovita

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na mariborskem okrajnem sodišču se bo v ponedeljek po petih mesecih od predobravnalnega naroka, na katerem so se vsi trije obtoženi izrekli za nedolžne, začela glavna obravnava v primeru Ježovita.

Obravnava bo potekala proti nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju, direktorici stanovanjskega sklada Tanji Vindiš Furman in vedeževalki Karin Ježovita zaradi sporne dodelitve stanovanja. Tožilstvo omenjeno trojico bremeni kaznivih dejanj sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic ter ponarejanja listin. Gre za sporno dodelitev službenega stanovanja Ježoviti, ki ga je prejela kot članica sveta invalidov, posvetovalnega telesa župana, kamor pa je bila imenovana šele dan po objavi razpisa za dodelitev treh stanovanj.

Obtožnica temelji na telefonskih prisluhih, obramba zahteva izločitev dokazov Velik del obtožnice temelji na telefonskih prisluhih, za katere je Kanglerjev zagovornik Marko Bošnjak zatrdil, da so sporni, ker jih je odredil dežurni preiskovalni sodnik Janez Žirovnik. Ta je bil pred tem uslužbenec vrha Slovenske obveščevalno-varnostne agencije in je bil po njegovih in Kanglerjevih navedbah z mariborskim županom, takrat še poslancem državnega zbora, večkrat v konfliktu, saj je bil Kangler član parlamentarne komisije za nadzor nad delom varnostnih služb. Obramba je zato zahtevala izločitev teh dokazov.

Sodišče je zahtevo obrambe zavrnilo Sodišče je sicer že 5. novembra lani zavrnilo predloge obrambe za izločitev prepisov telefonskih prisluhov, pridobljenih s prikritimi preiskovalnimi ukrepi, in listin, zaseženih na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika. Zoper sklep se je Kanglerjev zagovornik pritožil, a je tudi mariborsko višje sodišče pritožbo zavrnilo.

Proti Kanglerju še več drugih kazenskih postopkov Sicer pa je zoper Kanglerja v teku še vedno nekaj drugih kazenskih postopkov. Kot so pojasnili na mariborskem tožilstvu, so ti povezani z zadevami toplarna, pravoslavna cerkev, podjetje MC Line, mariborska tržnica, zaposlitvijo podžupanje in nakupom samskega doma. Ob tem pa tudi policija zoper njega vodi še več drugih predkazenskih postopkov.

Obramba je na predobravnalnem naroku predlagala vrsto prič. V zvezi z domnevno pristranskostjo preiskovalnega sodnika želijo zaslišati poslanca Jožefa Jerovška in nekdanjega poslanca Rudolfa Mogeta, ki sta bila skupaj s Kanglerjem takrat člana parlamentarne komisije. Ob tem so predlagali zaslišanje nekdanje vodje kabineta na mestni občini Duške Jurenec ter direktorice mestne uprave Milice Simonič Šteiner, ki bosta lahko opisali postopek dodelitve stanovanja Ježoviti, podžupan Milan Mikl in še nekatere priče pa naj bi potrdile njene pretekle aktivnosti na področju invalidov.

Tožilec Boris Marčič pa je na drugi strani med drugim predlagal zaslišanje Mete Kordiš, ki je na omenjenem razpisu kljub vsem izpolnjenim pogojem ostala brez stanovanja, pa tudi predstavnika društva invalidov Slavka Zakršnika, ki je županu za članico sveta invalidov predlagal Natašo Rebernik, a je Kangler v svet raje imenoval vedeževalko Karin Ježovito.

Ne spreglejte