Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 1. 2008,
7.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 23. 1. 2008, 7.58

8 let

Je Zavašnikova mati neverodostojna priča?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na tokratnem sojenju v primeru Lipa se izjava matere obdolženega ujemala z izpovedjo med preiskavo februarja 2007, zato se lahko zgodi, da bo razglašena za neverodostojno pričo.

Na sojenju Robertu Tomažu Zavašniku v primeru Lipa so bili zaslišani starši pokojnih deklet in mati obdolženega Milena Zavašnik. Ker se njena današnja izjava ni ujemala z izpovedjo med preiskavo februarja 2007, je tožilka Tatjana Devčič Svetek povedala, da bodo upoštevali možnost, da bi mater razglasili za neverodostojno pričo.

"Bila sem v lokalu in koordinirala delo varnostnikov" Milena Zavašnik je sprva povedala, da je gostinsko dejavnost vodila sama ter tako skrbela za nabavo, dokumentacijo, finance in nadzor nad delom. Poleg tega pa je koordinirala tudi varnostno službo. Kot je poudarila, se je v Lipi menjavalo od 12 do 15 različnih varnostnikov. Na dan tragičnega dogodka pa je bilo šest varnostnikov. Ob tem je dodala, da zanjo ni bilo pomembno, kdo ima licenco, temveč to, kako korektno opravlja svoje delo. Potrdila pa je tudi izjavo svojega sina, da je bil za organizacijo zabave odgovoren Blaž Šmid.

Kot je trdila Zavašnikova, je bila na tisti dan pred Lipo in v njej velika množica mladih in vinjenih ljudi. Lokal je bil po njenem pripovedovanju poln že okoli 20. ure. Sama je za okrepitev varnosti poklicala Mladena Frliča, Marka Trampuša pa je s parkirišča poklicala pred vhod v lokal. Poleg tega pa je dala navodilo, da se odprejo tudi stranska vrtna vrata, da ne bi prišlo do prerivanja.

Preiskovalni sodnici je dejala, da je na dan tragedije ni bilo v lokalu Predsednik senata Srečko Škerbec je nato priči predočil izpoved, ki jo je podala preiskovalni sodnici februarja 2007. Takrat je Zavašnikova namreč izjavila, da je tisti dan ni bilo v lokalu ter da je prišla šele po tem, ko so prišli policija in rešilci. Tudi o varovanju in številu varnostnikov se po takratnem pričanju ni ona dogovarjala. Poleg tega je bila v lokalu odgovorna samo za čiščenje, je še povedala v toku preiskave.

Zavašnikova: Takrat sem bila v šoku in sem se bala

Zavašnikova je ob tem danes poudarila, da je bila takrat v šoku, zato se takrat ni upala povedati po resnici. Glede bistvenih okoliščin oziroma njene vloge pri dogodkih pa ni želela odgovarjati, da se ne bi proti njej sprožil kazenski postopek.

Starša pokojne Natalije: Kriv je Zavašnik Na glavni obravnavi so danes zaslišali tudi starše pokojnih deklet. Prva sta pred sodni senat stopila Nedeljko in Slavka Bencan, starša pokojne Natalije. Oče je poudaril, da so prireditev oglaševali na radiu in prek letakov že teden prej. Dodal je, da je bilo za varovanje neprimerno poskrbljeno, saj bi morali pričakovati večjo množico obiskovalcev na prvi dan šolskih počitnic. Mati pokojne pa se je pridružila izjavi očeta in dodala, da za smrt hčerke krivi Zavašnika zaradi slabo organizirane varnosti.

Starša pokojne Katarine: Poleg Zavašnika so zatajile tudi državne institucije Nato sta bila zaslišana starša pokojne Katarine, Primož Lajh in Alenka Jeras. Oba sta tudi potrdila, da so zabavo oglaševali tako po radiu kot prek letakov. Lajh je še dodal, da za tragičen dogodek ni kriv samo Zavašnik, temveč da so zatajile mnoge državne institucije.

Oče pokojne Anje: Zatajila je pravna država

Zaslišan je bil tudi oče pokojne Anje, Franjo Mršič. Dejal je, da je bila organizacija prireditve neprimerna ter da sta dva varnostnika premalo za takšno množico ljudi. Tako inšpekcije kot policija sta po njegovem mnenju delovali slabo, "kar je velika sramota za državo. Zatajila je pravna država," je še poudaril Mršič.

Delavca v lokalu: Milena Zavašnik ni imela posebne funkcije v lokalu Na sojenju sta bila zaslišana še Matjaž Brank, ki je v Lipi delal kot prodajalec kart in garderober ter Primož Bilban, ki je bil takrat natakar. Oba sta izjavila, da sta bila od varnostnikov Enigme prisotna en ali dva varnostnika, poleg tega pa so bili še trije reditelji. Brank pa je tudi poudaril, da Milena Zavašnik ni imela posebne funkcije v lokalu.

Prihodnje sojenje bo 30. januarja, ko bodo zaslišali več mladostnikov, ki so se tisti dan nahajali pred lokalom Lipa.

Ne spreglejte